Kiadták az építkezési engedélyt - Épülhet a Billa a kórház melletti parkban

2012. augusztus 20. - 14:39 | Régió

DUNASZERDAHELY – Az építésügyi hivatal augusztus 6-án függesztette ki a hivatali táblára az engedély kiadásáról szóló döntését. Még kb. 15 nap áll rendelkezésre az érintetteknek, hogy fellebbezzenek az ellen.

A Nagyszombati megyei önkormányzat még tavaly ősszel döntött a kórház parkjában található telkek eladásáról, melyek egy részét Billa szupermarketeket építő Badeco Kft. vásárolta meg. Az idei év elején kezdték meg a területrendezési eljárást, majd márciusban adták ki a területi végzést. Még ezt megelőzően a városi képviselő-testület építésügyi szakbizottsága nevében Ravasz Marián akkori bizottsági elnök úgy nyilatkozott, hogy a bizottság nem ajánlott elfogadásra egy ilyen irányú javaslatot, mégpedig Sebők Pál külső szakértő szakvéleményére hivatkozva. A szakértő érveit ITT olvashatják el.

A hivatal azonban zöldet adott az építkezési eljárásnak, amely pedig júliusban zárult. A kórház melletti parkban tehát megépülhet a Billa áruház, amely 58 hagyományos, és 2 mozgássérülteknek fenntartott parkolót épít objektuma elé. Szükség van ugyanakkor a Nagyabonyi út átrendezésére, ugyanis a város felől érkezőknek létre kell hozni a balra térést biztosító sávot. A kórház felől így megszűnik néhány parkoló az út mentén, mivel egyéb lehetőség nem kínálkozik egy harmadik sáv létrehozására.

A megszűnő parkolók helyett újakat építenek

Az engedély kiadásáról szóló döntés ugyanakkor tartalmazza, hogy ehelyett 30 parkolót épít a Billa. Herdics Imre, a városháza Közös Építésügyi Hivatalának vezetője érdeklődésünkre elmondta, hogy ebből 15-öt saját területén épít meg, ezek vélhetően fizetősek lesznek. További 15-öt pedig a kórház területén, amelyeket a tervek szerint a Tábor utca felől lehet majd megközelíteni.

Az érintett hatóságok és hivatalok bizonyos feltételek teljesülése esetén adták beleegyezésüket. A város weboldalán közzétett döntés tartalmazza az eljárás során felmerült összes észrevételt, valamint a hatósági szervek nyilatkozatát is. Az építőnek együtt kell működnie többek között a Kerületi Emlékművédelmi Hivatallal is, és amennyiben bizonyos leletekre bukkannak, akkor biztosítaniuk kell azok vizsgálatát.

A rendőrség az ideiglenes és tartós közlekedési táblák és jelzések kihelyezésénél kérte az együttműködést, illetve hogy a Nagyabonyi utat érintő építkezést elsősorban hétvégére időzítsék, és eközben is biztosítsák a közlekedés folytonosságát és biztonságát.

A város az engedély kiadásának feltételéül szabta egyrészt a megszűnő parkolók pótlását, továbbá, hogy az építkezést a teherautók a Tábor utca irányából közelítsék meg. A megépülő Billát N1 és N2-es kategóriába tartozó, tehát legfeljebb 12 tonnás járművek láthatják el áruval. A város végezetül kérte azt is, hogy a nyilvánosság tájékoztatására szolgáló minden információt tüntessenek fel magyarul is.

Többen nehezményezték az építkezést

A környéken lakók és vállalkozók közül is többen éltek észrevételekkel. A Farma Care és a Piccolo Trade társaságok az érintett útszakasz Nagyabony felé vezető szakaszán működtetik a gyógyszertárat, valamint egy orvosi rendelőkkel teli épületet. Éppen ezért nehezményezték, hogy az építkezés és az út sávjainak módosítása pénzügyileg kimutathatóan negatívan érinti vállalkozásukat, amiért megszűnnek az előttük lévő parkolók, mivel az esetleges betegszállítás, vagy a gyógyszertár ellátása nehézségekbe ütközhet. Közölték azt is, hogy nem tartják helyesnek, hogy az építkezéssel egy vállalatot részesítenek előnyben egy vagy több másik vállalkozás vagy magánszemély kárára.

Hasonló érvekkel az ott található textilbolt üzemeltetője, valamint egy helyi lakos is. Mindannyian indítványozták, hogy ne szűnjön meg az előttük található leállósáv. Helyette javasolták, hogy az út egyik sávját tolják el a járdával együtt a kerítés melletti zöld sávra.

Az észrevételekre reagált az építtető, mégpedig úgy, hogy mivel az utat ilyen téren nem módosítják, így nem érinti e sávot az építkezés. El viszont semmiképp sem tolhatják, mivel az említett zöldsáv alatt műszaki vezetékek húzódnak, amik nem kerülhetnek az úttest alá.

Az észrevételek és az arra adott reakciók kiértékelése után az építésügyi hivatal kiadta az engedélyt, amelyre az érintetteknek való kézbesítést követően számított 15. napig van lehetőség a fellebbezésre – közölte portálunkkal Herdics Imre. Bár az engedélyről szóló döntés hatályba lépésétől mintegy három év áll rendelkezésre az építkezés befejezéséig, ugyanakkor Herdics véleménye szerint az építtető érdeke is az, hogy minél előbb üzembe helyezze az áruházat, így vélhetően egy éven belül megépülhet.

-para-