Új jódtablettákat kap a lakosság - atomkatasztrófa esetére

2012. augusztus 25. - 16:54 | Régió

Az apátszentmihályi (Jaslovské Bohunice) atomerőmű környékén élő lakosság új jódtablettákat kap, mivel az eddigiek szavatossága lejárt.

A több tízezer jódtablettát a Szlovák Villamosművek a belügyminisztériummal és az egészségügyi tárcával karöltve finanszírozza, a tabletták szétosztása pedig az önkormányzatok feladata lesz.

A tabletták 5 évig őrzik meg minőségűket, a legutóbbi "szétosztás" 2007-ben volt. A környéken élő minden felnőtt fejenként négy tablettára jogosult, a gyerekek a dózis felét kapják meg. A jódot kizárólag atomkatasztrófa esetén kell bevenni, azonban a 2011-es fukusimai atomerőmű-baleset után a környéken több tucatnyian szedték be feleslegesen a tablettákat.


Nagyobb térképre váltás

Mire jó a jód?

Atomerőművekben használt urán maghasadásakor radioktív jód keletkezik, amely nukleáris katasztrófa esetén kikerülhet a levegőbe. Mivel a pajzsmirigy raktározza a jódot, ilyen esetekben fennáll a veszély, hogy nagy koncentrációban gyűlik fel a radioaktív jód a pajzsmirigyben, ami daganatos betegséghez vezet. Ilyen esetben a pajzsmirigyet telíteni kell jóddal, hogy megakadályozzuk a radioaktív jód raktározását. Napi 130 milligramm kálium-jodid tabletta elegendő a pajzsmirigy telítődéséhez.

A fukusimai atomerőmű-balesetet követően az erőmű 20 kilométeres körzetéből távozó menekülteknek jódtabletta egyszeri bevételét javasolták, életkortól függően 12,5-76 milligrammos dózisban.

(sita/wikipedia)