Első alkalommal rendeztek közös városi tanévnyitót

2012. szeptember 3. - 13:42 | Régió

DUNASZERDAHELY – Hétfőn délelőtt első alkalommal, hagyományteremtő céllal rendezett a város közös tanévnyitót.

A közös tanévnyitót idén a Kodály Zoltán Alapiskolában tartották, ahol a Városi Hivatal és a városvezetés több képviselője is megjelent. Ibolya Olivér igazgató hagyományosan üdvözölte a diákokat, külön kitért a kiselsősökre kilencedikesekre, akik első, illetve utolsó alkalommal ülhetnek be az iskolapadokba. „Talán ti már nem is emlékeztek arra, amikor szüleitek első alkalommal hoztak ide. Nagyon gyorsan elszaladt ez a pár év, a kisgyermekeinkből lassan urak és hölgyek lesznek” – köszöntötte a tanulókat.



Az eseményen beszédet mondott Hájos Zoltán polgármester is, aki emlékeztetett arra, hogy gyermekeink a jövő zálogát jelentik, ugyanis „társadalmat mindig az a generáció vitte előre, amelynek tudásszintje az előzőnél magasabb volt”. Hozzátette, hogy szükséges pénzt fektetni az oktatásba, mert az hosszú távon megtérül. „Ha szükséges spórolnunk, nem az oktatásra fordított pénzt kell kurtítani a kormánynak és az önkormányzatnak. Máshol kell takarékoskodni és forrásokat találni” – fejtette ki a polgármester.

Az alapiskola igazgatójától megtudtuk, hogy kereken 50 új diákjuk kezdi meg idén az iskolaévet, 40-en elsőbe, 10-en pedig nulladik osztályba iratkoztak be.



Külön tanévnyitót tartott a többi dunaszerdahelyi alapiskola is. A Vámbéry Ármin AI a felújított sportpályáján nyitotta meg a tanévet, idén harmincadszor. Masszi János igazgató azt kívánta a diákoknak, hogy mostani mosolyuk hosszú éveken át kísérje őket. „Az elsősöknek más menetrendhez kell hozzászokniuk, megtanulnak majd írni, olvasni, számolni. és elinduljanak az élet nagy útján. Már most nagy elszántságot és sikert kívánok nekik. A nagyobbaknak pedig azt, hogy képességeikhez mérten a legtöbbet hozzák ki magukból. Tanuljatok tisztességesen, hiszen ez a fő feladatotok, küldetésetek. Tudjuk, mire vagytok képesek…” – fogalmazott az igazgató.

Masszi János kérdésünkre elmondta, hogy 88 elsőssel kezdik az évet, diáklétszámuk összesen pedig már meghaladja a hatszázat.



A Szabó Gyula Alapiskolában is beindult a „nagyüzem”, a kis- és nagydiákok elfoglalták helyeiket. Csölle Terézia igazgatónő megkeresésünkre kifejtette, hagyományos tanévnyitót tartottak, amelyen a diákjaik kultúrműsorát tekinthették meg, a végén pedig elénekelték a Szózatot. Idén 60 elsőst írattak be hozzájuk, rajtuk kívül 11 nulladik osztályos lurkó kezdi meg a tanévet. Diáklétszámuk az előző évhez képest nagyságrendben nem változott, az idei évben 673-an látogatják a legnagyobb szlovákiai magyar alapiskolát.

-para-