Botrányos a tankönyvhelyzet az alapiskolákban

2012. szeptember 5. - 18:22 | Régió

DUNASZERDAHELY – A 2012/13-as tanévet is egy sor reformtankönyv nélkül kezdik el az alapiskolák.

Az oktatásügyi minisztérium adatai szerint az iskolákról összesen 36 reformtankönyv hiányozhat az ősszel. Michal Kaliňák minisztériumi szóvivő közlése szerint azonban ezek pótlása még az ősz folyamán megtörténik.

A tankönyvhiány elsősorban azon évfolyamot érinti, amely a tankönyvreformmal egy időben idősödik, tehát az idei kilencedikeseket, akiknek matematika, fizika, kémia, biológia, történelem, földrajz és polgári nevelés tankönyvek nélkül kell lépést tartaniuk.

Csölle Terézia, a dunaszerdahelyi Szabó Gyula Alapiskola igazgatónője megkeresésünkre elmondta, hogy mostani kilencedikeseiket bizony a reform kezdetétől végigkíséri ez a probléma. "Tankönyv nélkül tanulnak szinte minden tantárgyból, mivel a tankönyve nem érkeznek meg. Egy konkrét példát említenék. Én matematikát tanítok a kilencedikeseknek, de mostanra még nem érkezett meg a nyolcadik évfolyam második féléves tankönyve sem" - fogalmazott az igazgatónő. Hozzátette, hogy a matekon kívül a többi évfolyamban is elsősorban biológiából és szlovák nyelvből van hiány. A súlyos helyzeten pedig a tananyag fénymásolásával, sokszorosításával próbálnak enyhíteni.

Haosnlóképp vélekedett a Vámbéry Ármin Alapiskola igazgatója, Masszi János is. "Botrányos a helyzet a tankönyvellátásban, és ez minden évfolyamra érvényes. Akkor kezdődött a probléma, amikor átállt a rendszer. Akkor nem lett megoldva, és a probléma azóta is csak gyűrűzik. Leginkább a kilencedikeseket sújtja, de máshol is akad, ahol a biológia, máshol a magyar nyelv hiányzik. Rezervával rendeljük a tankönyveket, de csak a harmadukat kapjuk meg általában október és december között.

Az igazgató közölte azt is, hogy a problémát a szülőkkel egyeztetve próbálják megoldani. "A szülői értekezleten megbeszéljük, a kollégák javasolnak bizonyos könyveket megvételre, ami aztán a gyerekek tulajdonában marad. De persze ezt nem mindenki engedheti meg magának. Az iskola időről időre invesztál olyan tankönyvekbe is, amelyeket évekig fel tud használni. Most például egy atlaszcsomagot vásároltunk" - fejtette ki Masszi János.

A kilencedikeseknél van a legnagyobb probléma a Kodály Zoltán Alapiskolában is. Ibolya Olivér, az intézmény vezetője aláhúzta, hogy ennek az évfolyamnak gyakorlatilag semmilyen tantárgyra nincs tankönyve. "A 7-8-ikosoknak a fő tantárgyakra kisebb hiányosságok vannak, míg az 5-6-ik évfolyamnak már megvannak a könyvek" - fogalmazott. Hozzátette, hogy a tankönyvhiány lényegesen több munkát követel meg a pedagógusoktól, részben a tananyag fénymásolása, részben pedig az órán történő átvétele okán.

A Szabó Gyula Alapiskolában jelenleg 673 diák tanul, a Vámbéryben 620, míg a Kodályban a diáklétszám 480 körül mozog.

Michal Kaliňák iskolaügyi szóvivő közölte, hogy a tankönyvhiányt elsősorban az okozza, hogy a reform elindításakor, 2008-ban a minisztérium rosszul mérte fel a helyzetet."Nem mérlegelték a tényt, hogy a tankönyvek megalkotása a szerzők részéről időigényes feladat, ami nem kezdődött meg időben" - szögezte le. Hozzátette, további akadályt képeznek a közbeszerzések szigorú szabályai.

-para-