40 ezer euróból épült az új sportpálya

2012. szeptember 6. - 10:11 | Régió

DUNASZERDAHELY – Egy új, többfunkciós sportpálya átadásával, és többek között mozgásterápia órai alkalmazásával kezdte a tanévet a Vámbéry Ármin Alapiskola.

"Évek óta váratott magára, mert nem tudtunk tornaórákat se tartani rajta, használhatatlan és balesetveszélyes volt" - fejtette ki az új sportpálya szükségességéről véleményét Masszi János, az alapiskola igazgatója. Mint mondta, városi és szülői segítséggel, valamint önerőből sikerült finanszírozni.

Az új pályán a focin kívül kézilabdázni és kosarazni is lehet, még ha elsőre kissé furcsának is hangzik. Az alapzaton, amely alatt közvetlenül homok van, ugyanis jól pattog a labda.

Összesen 40 ezer euróba került a teljes kiépítés, ebből 24 ezer eurót tett ki a műfű és az alapzat biztosítása. Elektronikus közbeszerzés keretén belül választották ki a kivitelezőt, az igazgató szerint így több mint tízezer eurót sikerült megtakarítani.

Ez utóbbi összeget pedig az iskola illemhelyeinek felújításába fektették. Lecserélték a régi fémkonstrukciót, a csővezetékeket és a piszoárokat is. Masszi János elmondta, hogy mindemellett maradt forrásuk az öltözők átrendezésére, amelyek így kevésbé zsúfoltak, valamint két új osztály kiépítésére is, amelyre pedig a megnövekedett diáklétszám miatt volt szükség.

Az iskolába ugyanis idén 88 új elsőst írattak be, és többen érkeztek ötödikbe is. Az iskola diáklétszáma a tavalyihoz képest mintegy 50-nel nőtt, és elérte a 620-at, amivel már az ország legnagyobb magyar tannyelvű iskolái közé került. A kilencedik az egyetlen évfolyam, ahol még két osztályt működtetnek, viszont összesen 56 diákkal. Az első és az ötödik már négy osztályra van bontva. A megnövekedett diáklétszám megkövetelte új tanárok felvételét is. Masszi János elmondta, hogy 8 új kolléga érkezett, hárman az alsó tagozatra, öten pedig szakpedagógusok (testnev., angol, angol-szlovák, mat.-fiz., számtech.) a felső tagozatra.

"Az ötödikbe visszacsempésztük a sportot, a foci és a kézilabda területén. A tehetségvizsgán 14 fiút és négy lányt választottak ki, akik teljesítették az egyes sportágak pontrendszerét" - fejtette ki a sportosztály elindítását az igazgató. Hozzátette, hogy számukra két specifikus tornaórával több van az órarendben. Az igazgató kifejtette, hogy nyitnak a floorball irányába is, és tervezik az ehhez szükséges sporteszközök beszerzését.

További újdonságként bevezették a tantervbe a mozgásterápiát. "Heti egy órában vezettük be, de az azt oktató munkatársunk jelen lesz több tanórán is. Emellett az alsó tagozatos pedagógusaink most fognak elvégezni egy közel 60 órás képzést ennek terén.

"Folyamatban van továbbá a kamerarendszer kiépítése, amelyet rácsatlakoztatunk a városi rendőrségre" - fejtette ki. Hozzátette, hogy minőségi fejlesztésként tervezik az iskolai étkezde bővítését, de legalább felújítását, mivel ott még nem történt meg az ablakok cseréje. Terveik között van a díszcsarnok fémkonstrukciós ablakainak a leváltása is, mivel azokon nagy a hőveszteség.

-para-