BOTRÁNY: Három napig nem nyitottak ajtót az idős nő holttestére az otthonban...

2012. szeptember 10. - 08:48 | Régió

Három napig nem fedezték fel egy idős asszony halálát egy szociális otthonban – csak lánya kétségbeesett telefonjai után fedezték fel…. Az estről a sme.sk számolt be.

Az esetre Kassán került sor két héttel ezelőtt a Szociális Ellátó Központban, ahol az idős Gabriella asszony egy szobában lakott. Az előzetes orvosi vizsgálat alapján állapota II. fokozatú gondoskodást igényelt, ami napi 2-4 órás szociális ellátást feltételez.

Azt hogy miért nem nyitottak rá ennek ellenére három napon át az ajtót, Eva Dudová, a szociális osztály vezetője a következőképpen magyarázza:

„A szociális gondoskodás szintje nem azt jelenti, hogy a kliens automatikusan meg is kell azt kapja, de az alapját képezi annak, hogy megkaphassa. A határozat alapján az állampolgárnak kell – a törvénynek megfelelően – kérnie a konkrét szolgáltatásokat, azok terjedelmét. Gabriella asszony nem kért semmit, a szálláson és az étkezésen kívül nem kért semmit. A dolgozóknak nem volt okuk őt ellenőrizni és rányitni az ajtót, mivel az étel, amit az étkezdében kellett elfogyasztania, át lett véve – vélhetően a szociális otthon egy másik lakója által.“ – mondta Dudová. Felmerül ugyanakkor a kérdés, hogy miért kell mégis megfizetni azokat a II. fokozattal összefüggő szolgáltatásokat, melyeket nem is vesznek igénybe….

„Az igaz, hogy ki kell fizetni a II. fokozattal együtt járó szolgáltatásokat is a lakóknak. Ez egy általános díj, melyben a takarítás, mosás, a fehérnemű cseréje van benne. Ám ezt sem kell igénybe vennie a bentlakónak. Ebben az esetben nincs különbség a hotel és a szociális ellátó központ közt.“ – nyilatkozta az osztályvezető.

Az elhunyt lánya, Beáta asszony nem hisz a magyarázatnak. Ő személyesen kérte az ápoló személyzetet, hogy figyeljenek édesanyjára – erre tanúja is van.

A szociális otthon azzal védekezik, hogy a magánéletnek akartak nagyobb teret hagyni és akaratuk ellenére ezért nem ellenőrizte őket. A szociális osztály vezetője, Eva Dudová szerint is amennyiben a kliens nem kér bizonyos szolgáltatásokat és nincs ok az ellenőrzésre, úgy az alkalmazottak nem zavarhatják őket. Joguk van a magánéletre.

Az elmondottak ellenére a központ ezen a héten bevezette, hogy a lakó beleegyezése hiányában is beléphetnek annak szobájába.

A Szociális Ellátó Központ vezetője Ján Valko szülész-nőgyógyász, a SMER alapító tagja Kassán. Korábban egy helyen dolgoztak a jelenlegi polgármesterrel, Richard Rašival (SMER). Négy éven át vezette az egészségfelügyelet hivatalát, majd 2011-ben vette át a Szociális Ellátó Központ vezetését – ám továbbra is rendelt egy 20%-os munkaviszony keretén belül mint szülész. Néha éjjeli ügyeleteket is vállalt a szülészeten.

„Szívesen meggyőzöm a klienseket a munkámmal.” – nyilatkozta, amikor erre a sajtó rákérdezett. Gabriella asszony halálesetét követően nem válaszolt a média megkeresésére.

- sme.sk/para -

Címkék: idősek otthona, kassa