Életveszélyes gyorsulási versenyek: A rendőrség tehetetlen?

2012. szeptember 10. - 13:59 | Régió

Dunaszerdahelyi járás – A közelmúltban több olvasónktól is kaptunk információt illegális gyorsulási versenyek rendezéséről.

Egy olvasónk jelezte, hogy a késő esti, éjszakai órákban Nagyudvarnok és Csallóközkürt között az elmúlt időszakban többször is összegyűltek néhányan, hogy a sebesség iránti visszaszoríthatatlan étvágyukat némiképp próbálják enyhíteni. Csakhogy az effajta, bejelentés, ráadásul felügyelet nélküli versenyek törvényellenesek.

Nincs ugyanakkor ezekkel szemben könnyű helyzetben a rendőrség, ugyanis bejelentés híján csak véletlenszerűen, járőrözés útján bukkanhatnak az ilyen versenyeken résztvevőkre, de ha valaki bejelentést tesz, akkor is korlátozottak a lehetőségeik – tudatta megkeresésünkre Both Péter járási rendőrkapitány. Hozzátette, hogy a két említett dunaszerdahelyi járásbeli község között ugyanakkor még nem is hallott ilyen versenyekről.

Mindazonáltal kifejtette, hogy ha tudomást szereznek az ilyen esetekről, akkor legfeljebb annyit tehetnek, hogy az adott körzetben megerősítik a járőrözést. „A rendőrség legfeljebb igazoltatni tudja az illetőket, büntetni viszont csak akkor, ha nyilvántartott rendőri radarral dokumentáljuk a gyorshajtásukat” – jegyezte meg, kiemelve, hogy a bírósági eljárás során más nem szolgálhat bizonyítékul. „Ha valaki úgy látja, hogy az illető gyorsan hajtott, az önmagában nem állja meg a helyét, de még csak az sem, ha a rendőr utánaered, és a saját sebességmérőjével próbálná igazolni, hogy az előtte haladó mennyivel megy” – hangsúlyozta.

Közölte azt is, hogy néhány évvel ezelőtt Bodak környékén, főleg pozsonyiak rendeztek illegális versenyeket. „Az ilyen esetekben részükről elegendő, ha egyvalaki végigmegy a használni kívánt útszakaszok, és ha nem észlel rendőrt, akkor már jöhetnek is a többiek. Ha tudomást szerzünk ilyenekről, akkor kimegyünk a helyszínre, de ilyenkor aztán általában más útszakaszokat keresnek” – fejtette a ki a rendőrkapitány.

Felhívta ugyanakkor a figyelmet arra, hogy ha valaki ilyen versenyekről, gyorsulókról tud, akkor jelezze azt a rendőrségen, vagy a 158-as hívószámon. Ennek ugyanis véleménye szerint legalább annyi haszna lehet, hogy egy adott szakaszról odébbállnak. „Más eszközünk sajnos nincs ellenük. Ha a helyszínen nem sikerül dokumentálni a gyorshajtást, akkor nem büntethetőek” – szögezte le.

-para-