A krasznahorkai gyűjteményben esett kárról tárgyaltak

2012. szeptember 11. - 18:56 | Régió

Délelőtt zajlott le az a találkozó a SZNM Betléri Múzeumában, melyen a Szlovák Nemzeti Múzeum képviselői, a Generali Biztosító képviselője és a Betléri Krasznahorkai Múzeum vezetése vitatta meg a múzeummal kapcsolatos aktuális kérdéseket.

Ezen az egyeztetésen a márciusi tűzvész során megsérült múzeumi tárgyak és kiállítási segédeszközök sorsa volt az egyik fő programpont. A Szlovák Nemzeti Múzeum főigazgató-helyettese, Gabriela Podušelová a Paraméter kérdésére elmondta, hogy a nemzeti múzeum a tegnapi nap folyamán először tett közzé hivatalos információt a krasznahorkai vár gyűjteményében esett kár nagyságáról.

A felmérések befejeztével megállapíthatták, hogy valamivel több mint 350 kiállítási tárgy sérült, illetve semmisült meg. A múzeum szakdolgozóiból álló bizottság a kár nagyságát a kiállítási tárgyak esetében 350 ezer euróra, a kiállítási technika esetében mintegy 60 ezer euróra becsüli. A felmérés eredményéről hivatalos levélben értesítették a Generali Biztosítót is.

A főigazgató-asszony azt is hozzátette, hogy a múzeumnak szándékában áll élni mindazon a magyarországi és csehországi múzeumok által felajánlott szakmai segítséggel, mely feladatokhoz egyébként itt, Szlovákiában nem találnának szakembereket. Podušelová határozottan cáfolta, hogy a SZNM korábban hivatalosan egymillió eurós kárról beszélt volna a gyűjteménnyel kapcsolatban.

Az épületkárokról – miután ő a gyűjteménnyel kapcsolatos feladatokkal van megbízva a múzeumi munkamegosztásban – nem nyilatkozott.

Az egyeztetés után a múzeum és a biztosító képviselő megtekintették a gyűjtemény kimentett darabjait majd Krasznahorkán bejárták a várat is.

– vasik –