Mégsem Chuck Norrisról nevezték el a legújabb pozsonyi hidat

2012. szeptember 22. - 17:37 | Régió

Szombattól hivatalosan is a Szabadság kerékpárhíd nevet viseli az a Pozsony Dévényújfalut (Devínska Nová Ves) és az ausztriai Schlosshof községet összekötő híd, amelynek az erről tartott népszavazás szerint a Chuck Norris híd nevet kellett volna kapnia.

A híd egyik építtetője, a Pozsony megyei önkormányzat még februárban indított népszavazást a híd nevéről. Bár a Facebook közösségi hálón meghirdetett szavazás eredménye szerint a hidat Chuck Norrisról kellett volna elnevezni - több mint 18 ezer szavazatot kapott ez a verzió -, végül mégis a jóval kevésbé támogatott Szabadság kerékpárhíd megnevezést kapta.

Nem az osztrákok tehettek róla...

Pavol Frešo, a Pozsony Megyei Önkormányzat vezetője a közvélemény-kutatás első - a Chuck Norris megnevezésnek kedvező - részeredményei kapcsán még úgy nyilatkozott: az embereknek jogukban áll kiválasztani a híd nevét, és ha a határon átnyúló együttműködés keretében épülő híd elkészítésében részt vevő osztrák partnereik sem kifogásolják majd az ötletet, akkor ő sem fogja ellenezni, hogy a híd Chuck Norris nevét viselje.

Az SDKÚ országos elnöke, egyben megyefőnök Frešo elmondása szerint a hidat azért nem a "texasi kopóról" nevezték el, mert Chuck Norris nevének használata jogvédelmi problémákat vetett volna fel.

Nemzetközi visszhang

A külföldi média már télen, a szavazás idején is foglalkozott az üggyel. A Reuters mostani információi szerint az osztrákoknak a Szabadság kerékpárhíd megnevezés tetszett, és a kezdetektől fogva fenntartásaik voltak Chuck Norris "ellen".

A brit Guardian szerint a szlovák hivatalok kiütötték Chuck Norrist. A britek csalódtak a döntés miatt, és véleményük szerint Pozsony számíthat Norris bosszújára. A tudósítást egy viccel zárták, miszerint ha Chuck Norris nyugat felé biciklizik, gyorsabban telik az idő.

Az orosz állami televízió hírportálján az olvasható, hogy Szlovákia a történelmet részesítette előnyben a filmhős iránti rajongással szemben. Az oroszok azt írják, Chuck Norris "igazi hősnek" számít az Szlovákiában, viszont az állami hivatalok nyilván nem nagyon kedvelik személyét.

(sita/mti/parameter)

Címkék: híd, Chuck Norris