Mégiscsak építkezhet Dunaszerdahely határában a Banner Batterien?

2012. szeptember 28. - 20:09 | Régió

DUNASZERDAHELY/ EGYHÁZKARCSA – Úgy tűnik a korábbi heves tiltakozások ellenére mégiscsak megépítheti akkumulátorgyárát az Egyházkarcsa melletti ipari parkban az osztrák Banner Batterien.

A linzi székhelyű cég szándéka a néhány évvel ezelőtt heves tiltakozást váltott ki az akkori dunaszerdahelyi önkormányzat részéről. Az indulatok egy időre elcsitultak, a Környezetvédelmi Minisztérium alá tartozó Környezetvédelmi Felügyelőség viszont már kiadta az építkezési engedélyt a cég számára. Az értesülést megerősítette a Paraméter számára Gódány László, Egyházkarcsa polgármestere is azzal együtt, hogy a félreértések elkerülése végett községi hivataluk semmilyen engedélyt nem adott ki. Éppen ezért felszólított arra, hogy ne támadják ismét önkormányzatukat az ügyben.

Karaffa Attila (MKP) képviselő tájékoztatott az engedély kiadásáról a Facebookon, ahol sajnálatát fejezte ki amiatt, hogy "hozzá nem értő, nem itt élő hivatalnokok döntenek rólunk minket nem megkérdezve".

Információink szerint a dunaszerdahelyi képviselő-testület környezetvédelmi szakbizottsága is foglalkozott a témával, és a fellebbezést mérlegelik az engedély kiadása ellen. Bugár Zoltánt (független), a bizottság elnökét azonban egyelőre nem sikerült elérnünk.

Gódány László szerint egyelőre az is kérdéses, hogy az akkumulátorgyárnak ennyi év után vajon még szándékában áll-e letelepedni a Csallóközben. Korábban évi hatmillió akkumulátor legyártása szerepelt a terveik között.

-para-