Nem fogadja a polgármester a Karcsai úti romákat – diszkriminációt emlegetnek

2012. október 2. - 15:12 | Régió

DUNASZERDAHELY – Több roma család jelezte, hogy a fogadónapján már több hete nem engedik fel őket Hájos Zoltánhoz.

A nevük elhallgatását kérő családok közölték, hogy a Városi Hivatal portáján megkérdezik, hogy honnan vannak, és amint kimondják, hogy a Karcsai útról, már el is utasítják kérésüket, hogy a felkereshessék a polgármestert annak szerdai fogadónapján. Felháborodásukat fejezték ki, diszkriminációt emlegetnek.

Megkérdeztük Hájos Zoltánt az esetről, aki megerősítette a romák állítását. A polgármester közölte, hogy ő maga kérte, hogy kérdezzenek rá a portán a lakhelyükre. „Ezt a kérésemet azért tettem meg, mert ezek az emberek általában azzal jönnek, hogy rossz a kilincs, az ablak, az ajtó. Ezt a technikai osztályon is be lehet jelenteni, vagy pedig az önkormányzat által alkalmazott szociális terepmunkásoknál” – jegyezte meg a polgármester.

Hozzátette, hogy panaszkodtak nála mások amiatt, hogy nem tudnak találkozni vele, mivel szerdánként 20-30-an állnak sorban a Karcsai útról, ők pedig emiatt sarkon fordulnak, és elmennek. „Azt hiszem, méltán várják el a dunaszerdahelyi polgárok, hogy tudjanak velem találkozni, minthogy átverekedjék magukat azokon az embereken, akiknek bár jogukban áll bejelentést tenni, de ezt máshol is meg tudják tenni” – szögezte le. Hangsúlyozta, hogy 90%-ban apróságok miatt tesznek bejelentést.

Kérdés, hogy még mielőtt elárulják, honnan tudni, hogy mit is jelentenének be. A polgármester ugyanakkor ezt nem tartja diszkriminációnak. „Nincsen diszkrimináció, hiszen én voltam az, aki tettem azért, hogy a lepusztult Lőrincz Gyula utcai lakótömbből eljussanak a Karcsai útra vadiúj konténerlakásokba. Ha diszkriminációról lenne szó, akkor nem tettem volna meg azokat a lépéseket értük” – fogalmazott.

Megkeresésünkre a roma családok ugyanakkor ezt nem fogadják el magyarázatnak, és mérlegelik azt is, hogy ha ez ismét előfordul, a rendőrséghez fordulnak.

-para-