Elrajtolt az első diákolimpia

2012. október 5. - 16:30 | Régió

A Szlovákiai Magyar Pedagógusok Szövetsége, a Dunaszerdahelyi Sportgimnázium, a Dunaszerdahelyi Magán Szabadidőközpont és a Kodály Zoltán Alapiskola Akkreditált Tehetségközpontja közös rendezésében pénteken és szombaton kétnapos diákolimpia zajlik Dunaszerdahelyen.

A szlovákiai magyar alapiskolák részvételével atlétikai négytusában, kispályás labdarúgásban, kézilabdában és asztaliteniszben mérik össze tudásukat a tanulók, a képzőművészeti alkotók munkáit a városi sportcsarnokban, illetve a sportgimnázium éttermében állították ki. A dunaszerdahelyi döntőbe Dél-Szlovákia tíz körzetének legjobbjai jutottak.

„A verseny célja, hogy odairányítsuk a figyelmet a magyar iskolákra, mozgásba hozzuk mindazokat az egyéni ambíciókra és a közösségi cselekvésre épülő erőforrásokat, melyek a szlovákiai magyar diákság eredményes fejlődését és sikeres jövőjét szolgálják. A művészeti alkotómunka és a nemes sportvetélkedések öröméből származó egészséges életszemlélet, a tehetségek teljesítményeinek bemutatása önbizalmat ad, s egyben megerősítheti a számbelileg csökkenő szlovákiai magyar közösségünk hitét a megmaradásban és a boldogulásban” – mondta el a Paraméternek Szabó László, a nagyszabású rendezvény ötlet- és házigazdája, a Dunaszerdahelyi Sportgimnázium igazgatója.

A tornai focicsapat tagjai és edzőjük, Dunka József

Labdarúgás:

A labdarúgásban két csoportban összesen tíz csapat vív meg egymással a dunaszerdahelyi műfüves pályán. A péntek délelőtti eredmények: Kodály Zoltán AI Dunaszerdahely–Bodrogköz 2:0, Szabó Gyula AI Dunaszerdahely–Fülek 8:4, Szentpéter–Nádszeg 1:0, Csallóközaranyos–Ipolyság 0:3, Rimaszombat–Kodály Zoltán AI Dunaszerdahely 0:3, Bodrogköz–Szentpéter 1:3.

Asztalitenisz:

A sportág döntősei a sportgimnázium kultúrtermében adtak egymásnak randevút. A résztvevők névsora a következő – lányok: Kis Fanny (Nyárasd), Bögi Ágota (Kodály Zoltán AI Dunaszerdahely), Bartalos Tímea (Nagymegyer), Halász Noémi (Torna), Bognár Alexandra (Nagyszelenc), Pásztor Rebeka (Palást), Sándor Karin (Szentpéter), Pócs Veronika (Szentpéter); – fiúk: László János (Szabó Gyula AI Dunaszerdahely), Balogh Balázs (Szabó Gyula AI Dunaszerdahely), Bárczi Lóránt (Szádalmás), Jakab Szabolcs (Nagyszelenc), Palkovics Ákos (Almágy), Kürthy Gyula (Negyed), Krizsán Bálint (Palást), Kiánek Imre (Szentpéter), Dóczé S. Efraim (Szentpéter).

A kézilabdatorna egyik esélyese, a nyárasdi gárda és Lelkes Zsuzsanna tornatanár

Kézilabda:

Helyszín a városi sportcsarnok. Csapatok száma tíz. A mérkőzések időtartama: 2 x 12 perc. A péntek délelőtti eredmények: Szabó Gyula AI Dunaszerdahely–Dióspatony 20:4, Nyárasd–Nádszeg 11:6, Csallóközaranyos–Csilizradvány 19:0, Kodály Zoltán AI Dunaszerdahely–Bős 12:8, Nádszeg–Dióspatony 8:7.
Az atlétikai négytusa eseményei a Vámbéry Ármin AI sportpályáin zajlanak. A Diákolimpia 2012 döntőit valaháhy sportágban szombat délelőtt rendezik.

Az ünnepélyes felvonulást péntek este 18.00 órai kezdettel tartják a városi sportcsarnokban – zászlófelvonással, olimpiai himnusszal, köszöntőkkel egybekötve. A rendezvény díszvendégei csallóközi olimpikonok lesznek.

(lel)

Címkék: Diákolimpia