KRASZNAHORKA: Simon Zsolt is megjárta a cigánytábort

2012. október 5. - 21:44 | Régió

Marián Kotlebához hasonlóan Simon Zsolt is járt a krasznahorkai vár alatti romatáborban, s Kotlebához hasonlóan őt sem érte semmilyen inzultus. Igaz, ő csak másodmagával és nem „takarítani” jött...

Simon váratlan látogatására péntek délelőtt került sor röviddel a déli harangszó előtt. A 10 órakor kezdődött munkalátogatás a krasznahorkaváraljai községi hivatalban kezdődött, ahol a falu polgármesterével áttekintették a tábor telkeinek tulajdoni helyzetét. Azt követően Bollo Péterrel együtt vették útjukat a telepre.

Simon szerint a táborral kapcsolatban nagyon sok embert becsaptak és kihasználták a tudatlanságukat. Beszámolt egy még 1998-ban készült geometria tervről, mely gyakorlatilag háztelkeknek mérte szét azokat a földeket, melyeket akkor is helyiek birtokoltak.

„Valaki ezeknek a romáknak azt mondta, hogy építkezhetnek. Ők felhúzták a házaikat – és ezek nem putrik, nem egy betonalappal rendelkezik, falazott némely közülük hőszigetelve is van... Standard házakról van szó, rendes házsorral, rendes utcával... És ezek az emberek az elé vannak állítva, hogy hagyják el házaikat.“ – mondta Simon.

A képviselő szerint Krasznahorkát nem lehet más telepekkel összehasonlítani, ahol fabódék, papírházak épültek fel. A krasznahorkai romák valahol „jómódúak” voltak – ez látszik a házaikon is.

„Valahol dolgozniuk kellett, hogy ezt fel tudják építeni – tehát viszonyuk van a munkához.” – állítja Simon. A Híd képviselője szerint nem jelenthet az sem megoldást, ha esetleg egy bírósági döntést követően bontásra kerülne sor, mivel akkor a táborlakóknak – akik egyben krasznahorkai polgárok is az okmányaik alapján – lakhatást kellene biztosítani. Ez akár azt is jelenthetné, hogy a falu másik végén vagy a környéken kinőne egy újabb romatelep.

„Ezért az én javaslatom az lesz Bollo Péter polgármester számára, hogy vegye fel a kapcsolatot az Állami Földalappal és próbálja csereföldek segítségével rendezni a helyzetet, melyet aztán a tábor lakói megvehetnének vagy bérelhetnének. Őnekik is tudniuk kell azt, hogy nem használhatnak idegen földet úgy, hogy ne fizetnének érte.” – nyilatkozta Simon.

A volt miniszter a tábor problémáját elsősorban abban látja, hogy a lakói ahhoz a több mint 700 ezer szlovákiai állampolgárhoz tartoznak, akik mély-szegénységben élnek az ötmillió polgárból. A felső romatelep mindenképpen fennmaradna, az oda vezető út is...

„Az egyedüli lehetőség az az, hogy mindenki vesz egy nagy levegőt, és nem a problémát keresi majd, hanem a megoldást.” – véli Simon Zsolt.

A képviselő a kulcskérdésnek a foglalkoztatottságot tekinti. Bírálta a jelenlegi kormányt, mely biztos befektetéseket részesít állami támogatásokban ahelyett, hogy megoldaná a hasonló helyzeteket.

„A legnagyobb probléma az ezeken a telepeken, amikor a gyerek nem látja, hogy a szülei dolgoznak, amikor nem tud úgy szocializálódni, hogy a normális az, hogy valaki munkába jár.” – mondta végezetül Simon.

- vasik -