Egy éven belül 240 embernek adhat munkát a Schindler új üzeme

2012. október 9. - 17:26 | Régió

EGYHÁZKARCSA/ DUNASZERDAHELY – Gódány László egyházkarcsai polgármester tájékoztatott, hogy a község határában lévő ipari parkban már megkezdte építkezési munkálatait a Schindler cég.

Mint közölte, néhány héttel ezelőtt emelkedett jogerőre az egyházkarcsai hivatal által kiadott területi végzés a gyár elhelyezéséről. Az elmúlt hetekben pedig már megkezdték a területrendezési munkálatokat.

A svájci központú Schindler társaság lakóházi felvonók gyártására szolgáló üzemet hoz létre Dunaszerdahely és Egyházkarcsa között, a Bécsi út mentén. A társaság világelső a mozgólépcsők, és második a felvonók gyártásában - derül ki a honlapjukról. A szlovák piacon 1993 óta van jelen.

Gódány László elmondta, hogy néhány héten belül megkaphatja a cég az építkezési engedélyt. November elején pedig megtörténhet az alapkőletétel. "Nyolc hónapon belül felépülhet a gyár, egy éven belül pedig már 240 embert foglalkoztathatnak" - fogalmazott a polgármester, hozzátéve, hogy januárban vagy februárban kezdik válogatni a fiatal mérnököket, szakembereket, akiket a cég majd svájci átképzésre küldenek. Mint mondta, esetükben a legfontosabb az angol és a német nyelvtudás lehet, mivel ők képezik majd a vállalat gerincét.

A polgármester elárulta azt is, hogy a beruházás értéke 30 millió eurót tesz ki, a gyártást pedig a legmodernebb CNC-berendezésekkel tervezik. "2-3 éven belül megduplázódhat az alkalmazottaik száma" - fejtette ki.

Figyelmeztetett arra is, hogy a cég vezetése döntött arról, hogy a dunaszerdahelyi szakközépiskoláknak együttműködést ajánl fel, és közülük a legjobb intézményben támogatni fogják a szakemberek képzését, mégpedig úgy, hogy a fiatalok a Schindler műhelyeiben végezhetik a szakmunkási gyakorlatukat, cserébe a cég támogatást nyújt az iskolának.

-para-