Érsek: Az MKP képviselői lépjenek az Ipoly-híd ügyében!

2012. október 19. - 09:35 | Régió

Október 8-án került nyilvánosságra az információ, miszerint a tervezett két Ipoly-híd helyett csak az egyik fog felépülni (Helemba –Ipolydamásd) és hogy az új hídépítési javaslatot a magyar fél fogja beterjeszteni a nyitrai önkormányzat képviselői elé.

"Arra való tekintettel, hogy a jövő év az utolsónak számít a 2007 – 2013-as programidőszakban és minél előbb döntést kell hozni, hogy ezzel a jelentős változással ne kerüljenek veszélybe az építésre szánt anyagi eszközök, felszólítom a Magyar Közösség Pártja nyitrai önkormányzati képviselőit, hogy minél hamarabb kezdeményezzenek rendkívüli megyei testületi ülést a fennálló helyzet megoldása érdekében" - áll Érsek Árpád (Híd) parlamenti képviselő állásfoglalásában, melyet a Paraméterhez is eljuttatott.

Egy híd - kettő árából...

Az Érsekújvári járásban, Párkánytól 9 km-re található Helembát, és a magyarországi Ipolymadásdot összekötő új híd az eredeti tervek szerint 5,1 millió euróba került volna. A másik hidat a szlovákiai Ipolypásztó, és a magyar oldalon lévő Vámosmikola közé tervezték - szintén 5 millió euró körüli költségvetésből. A jelenlegi tervek szerint csak a helembai híd fog megépülni, 11,7 millió euróból - a költségek 85 százalékát az EU régiófejlesztési alapja finanszírozza..

"Minél tovább húzzák, annál kisebb az esély arra, hogy a projekt sikeres lesz. Nem látom még az ügy végét, hiszen a szerződésről még tárgyalnunk is kell, nem írhatunk alá akármilyen papírt" - nyilatkozta október 8-án az ügyről és a magyar fél késlekedéséről Milan Belica, a Nyitra Megyei Önkormányzat elnöke.

(parameter)