GYŰJTÉS: Krízisközpont alakulhat a családon belüli erőszak áldozatai számára

DUNASZERDAHELY – Hétfő délelőtti sajtótájékoztatóján beszéltek a Pro Regio Danubiana civil társulás képviselői tervükről, egy krízisközpont létrehozásáról. Erre többek között egy jótékonysági bál keretén belül is gyűjtik a pénzt.

Bódis Lívia, a társulás titkára elmondta, hogy három évvel ezelőtt azért jött létre a szervezet, hogy krízishelyzetben sürgősen tudjanak segíteni az embereknek. Több alkalommal szerveztek gyermektáborokat, ahol az árvíz sújtotta térségekből érkező gyermekek számára szerveztek programokat, karácsonyonként kiválasztanak egy-egy rászoruló családot, akinek szebbé szeretnék tenni az ünnepét, idén pedig már második alkalommal szervezik meg a Jótékonysági Liba Bált a dunaszerdahelyi Therma Hotelben, amelynek nyereségét jótékony célra fordítják. Tavaly a Mentálisan Sérülteket Segítő Társulás kapta a pénzt, idén pedig egy válságközpont létrehozásába fektetnék, amely a családon belüli erőszakot elszenvedő nőknek nyújtana segítséget átmeneti lakhatás terén, illetve abban is, hogy új életet kezdhessenek.
Nagy József parlamenti képviselő a társulás nevében kifejtette, hogy hiába tárgyalja az Alkotmány több cikkelye is az emberi jogokat, ha otthon, zárt ajtók mögött olyan bűncselekmények történnek, amelyekre nem derül fény.

„A környező országokban, és Szlovákiában is évente 5-10%-kal nő az ilyen bűncselekmények száma. Minden ötödik családi vagy partneri iszonyban élő nő áldozata ilyen erőszaknak, és a gyilkosságok 30%-át is családon belül követik el” – vázolta fel az általános statisztikákat Nagy József.

Mint közölték, hasonló krízisközpont legközelebb Pozsonyban, vagy Ógyallán működik, de egyik helyen sem magyar nyelvű az ellátás, míg Dunaszerdahelyen éppen az volna a cél. „Nagyon fontos, hogy az áldozatok is tudják, hogy van ilyen lehetőség, van kiút, és ez talán némileg az erőszakoskodókat is visszatartja” – folytatta a parlamenti képviselő.

A központ létrehozásában segédkezik Habán Dana városi képviselő is, aki elmondta, hogy mivel önkormányzati szinten nincs meg a kellő pénzforrás erre, ezért döntöttek a civil kezdeményezés mellett.

Nagy József hangsúlyozta, hogy egy ilyen létesítmény megalapításánál rendkívül fontos, hogy az védett legyen. A Therma Hotel erre a célra felajánlott egy, a területén lévő, de nem használt épületet. A társulás a begyűjtött pénzből ennek felújítását kivitelezné. „Ebben egyelőre nyolc lakást tudnánk kialakítani. A terv nem az, hogy magas komfortú lakásokat biztosítsunk, hanem hogy ösztönözni tudjuk a jelentkezőket arra, hogy próbáljanak továbblépni” – foglalta össze.

Mint azt a jelenlévők leszögezték, nem alkohol- és drogfüggők rehabilitálására, se nem hajléktalanok elszállásolására terveznek alapítani egy intézményt, hanem azon áldozatok számára, akik nem látnak kiutat a családon belüli szituációból.

Kiss Márta a társulás képviseletében elmondta, hogy a jelentkezők helyzetét egy szakember bírálná el, majd adott esetben hathónapos lakhatási szerződést kötnének vele. „Minden bekerülő személynek egy pszichológus ad tanácsot, hogy kihez kell fordulnia. A szervezeten belül gyógypedagógus, pszichoterapeuta, jogi és nevelési tanácsadó is jelen lesz. Ugyanakkor szigorú házirend szerint működik majd, mely szerint rendszeresen ellenőrizve lesz, hogy az illető eljár-e a kiszabott terápiákra vagy tanácsadásra, járatja-e gyermekét iskolába, stb.” – fejtette ki. Bódis Lívia hozzátette, céljuk az egyén lelki egyensúlyának visszaállítása, hogy az képes legyen egy új, független életet kezdeni. Éppen ezért álláskeresésben, illetve az állandó lakhatási gondok megoldásában is segédkeznek majd.

Az intézményben egy felnőtt után 70, egy gyermek után pedig 50 centet kell téríteni a lakhatásért naponta. Nagy József kijelentette, hogy a gyűjtést az idei év végéig tervezik folytatni, éppen ezért várják a felajánlásokat azon kívül is, akik a jótékonysági bálra készülnek. Azt követően jövő nyárig véleménye szerint kivitelezhető a központ megalapítása.

Leszögezte, hogy ez a kezdeményezés ösztönözte arra is, hogy szakemberek segítségével belefogjon egy törvényjavaslat megalkotásába, amely a családon belüli erőszak büntetőjogi módosítását érintené. Egyelőre még kezdeti stádiumban lévő javaslatának lényege, hogy a családon belüli erőszak elkövetője ellen hivatalból indulhasson eljárás, ne mindössze azt követően, hogy az áldozat feljelentést tett. Ezáltal a szomszéd, vagy ismerős is feljelentést tehetne, amennyiben fennáll a gyanúja a családon belüli erőszaknak. Amint azt Nagy József megjegyezte, véleménye szerint ez egy olyan javaslat, amelyet a kormánypárt is támogathatna.

-para-