Október 23. - Hájos: A demokratikus országok magukra hagyták a magyar felkelőket

2012. október 23. - 21:21 | Régió

DUNASZERDAHELY – Az 1956-os magyar forradalomról emlékeztek meg kedden délután a diktatúra áldozatainak emlékművénél.

Az október 23-i felkelés alkalmából immár sokadik alkalommal megtartott megemlékezésen Hájos Zoltán polgármester beszédében hangsúlyozta, Magyarországon a szovjet érdekszférába tartozó államok közül elsőként lázadtak fel „a szocialista demokrácia ellen, amely magát népi demokráciának mondta”. Emlékeztetett, hogy miután a nagyhatalmak a világháború után felosztották Európát, „a nyugatnak nem is volt szándéka a magyar forradalmat támogatni”.

„A demokratikus országok magukra hagyták a felkelőket és passzívan figyelték, hogyan végezték ki a forradalmárokat, beleértve az alig tizennyolc éves fiatalokat is” – húzta alá.

Meghívott szónokként Matuska Márton, a Magyar Szó vajdasági napilap nyugalmazott szerkesztője mondott beszédet. Emlékeztetett Tito rémuralmára, majd feltette a kérdést, hogy mi történhetett a magyarokkal, hogy a kollektív büntetés még mindig sújtja őket. „Örülünk, hogy megmaradt Magyarország. Olyan katasztrófa szállt az anyaországra, mint a mohácsi csata után” – fogalmazott.

„Miért történt mindez velünk, Magyarországgal? Hát mert a nagyhatalmak így határoztak, nekünk pedig nem volt elég erőnk ahhoz, hogy a saját ügyünket intézzük. A nagyhatalmak adtak minket Tito kezébe…” – tette hozzá.

Mint mondta, a tízes és a harmincas években is akkora volt Magyarországon a széthúzás, hogy az ország nem tudott semleges maradni a világháborúkban. „Most is válságos időket élünk mindannyian. Akkora a belső ellenállás, hogy mi, határon túliak nem is tudjuk, hogyan támogassuk azt, aki nekünk akkora segítséget adott. Örömmel közöltem az előbb, hogy ide magyar útlevéllel jöttem. Önök is, lehet, hogy örvendeznek, de csak titokban” – fogalmazott Matuska Márton. Végezetül hangsúlyozta, azt szeretnék elérni, hogy vérontás nélkül vészeljük át ezeket a válságos időket, és „ha jogokhoz jutunk, azt egységes magyar nemzetként éljük meg”.

A beszédeket követően a Kicsi Hang verséneklő együttes zenélt, majd a város és intézményeinek vezetése, az MKP és a Híd szervezetei, valamint civil társulások koszorúztak.

-para-