Néveri: Nem oszt „ingyenlakást” senkinek az önkormányzat

2012. október 25. - 15:06 | Régió

NAGYMEGYER – Az önkormányzat képviselőtestülete hosszúra nyúlt, szerdán megtartott rendes ülésén nagy többséggel elfogadta az önkormányzat által előkészített és beterjesztett 139. sz. általános érvényű rendeletet a bérlakások odaítélésének szabályozásáról - tájékoztatta a Paramétert az önkormányzat sajtóosztálya.

A rendelet értelmében a lakásbérlőnek több alapvető feltételt ki kell elégítenie. Az önkormányzat ezentúl nem biztosít lakhatást olyan személynek, akinek éveken át felhalmozott tartozása van a város, vagy a lakásfenntartó felé, és amelyet nem képes rendezni. A testületi döntés értelmében az is kizáró okká vált, ha valaki képtelen alkalmazkodni az alapvető együttélési szabályokhoz. Ez utóbbi szempontnak való megfelelést a városi rendőrség parancsnoka igazolja azzal, hogy az elmúlt évben nem történt feljelentés a bérlő ellen rendbontás, vagy más, közrend elleni vétség miatt. Néveri Sándor polgármester elmondása szerint szakítanak a korábbi gyakorlattal, nem osztanak „ingyenlakást” senkinek, egységes feltételek érvényesülnek valamennyi polgár számára. A lakásügyekben azonban nincs teljes egyetértés, hiszen a testület újra levette a napirendi pontok közül az alacsony komfortú bérlakások ügyét. Ezzel ismét elodázták az Eper utcai, rendkívül rossz állapotú bérlakások lebontásának és az egész terület rendbetételének a lehetőségét.

A nemrég elkészült inkubátorház, a „Vállalkozók háza” üzemeltetését egy újonnan alapítandó, városi tulajdonú nonprofit szervezetre bízta volna az önkormányzat, ám a testület nem támogatta az indítványt. „A működtetés nem csak az épület fenntartását jelenti, hanem vállalkozásfejlesztési programok szervezését és a határon átnyúló európai uniós pályázati program működtetését is. Ezek megfelelő minőségű ellátását nem várhatjuk el egy teljesen más arculatú városi cégtől. A testület döntése nyomán kétségessé vált, hogy a város meg tud-e felelni a pályázatban vállalt kötelezettségeinek.” – foglalta össze a polgármester a problémát.

A testületi ülésen a fentiek mellett a város által üzemeltetett oktatási intézmények igazgatói megtették éves jelentésüket, valamint a városi rendőrség néhány hete hivatalba lépett új parancsnoka vázolta a szervezet jövőbeli működtetését. Herdics Zoltán parancsnok elmondta, hogy a városirendőr-járőrök már most is szolgálati terv szerint végzik a feladatukat, és a problémásabb területekre összpontosítanak. Felvetette a kerékpáros járőrök lehetőségét is, a mindenütt tapasztalható létszámhiány áthidalására pedig a környékbeli községek összefogását említette esetleges megoldásként. Emellett már készülőben van a városi és az állami rendőrség alkalmankénti közös szolgálatát szabályozó szerződés.

Az ülés végén vagyonjogi kérdések szerepeltek a napirenden. Itt kérdéseket vetett fel egy szántóföldbérleti ügy, amelyben a tervezett ipari park területének egy részéről van szó. A kérdéses területet tavaly egy évre adta bérbe a város, aminek a célja – a bevétel mellett – a terület rendben tartása, a felgazosodás megakadályozása volt. A törvény öt évre írja elő a termőföldbérletet, azonban a város nem kockáztathatja, hogy ez gátoljon meg egy jövőbeni befektetést. Ezért ilyen speciális, egyéves bérleti egyezménnyel biztosítja, hogy befektető jelentkezése esetén az ipari park azonnal hasznosíthassa a területet, de addig se legyen ráfizetéses. A városi hirdetőtáblán a törvény értelmében kifüggesztett közleményre a testületi ülésen – így a megszabott határidőn belül – ellenvetéssel élt egy helyi vállalkozó, s ezért az önkormányzat megversenyezteti a bérbeadást.

(-)