Jövő májustól Dunaszerdahelyen már nem „kaszál” Pázmány Péter fiának cége

2012. október 30. - 18:42 | Régió

DUNASZERDAHELY – Legalábbis a városi költségvetés zöldövezet-karbantartásra szánt pénzösszegeiből nem. E tevékenységi kör ugyanis egy városi társaság hatáskörébe kerül.

Mégpedig a száz százalékban városi tulajdonban lévő Municipal Real Estate Kft.-hez, amely ügyvezetőjének Kürthy Sándor mérnököt, felügyelő bizottsági tagjainak pedig Bugár Zoltán (független) és Érsek Rudolf (Híd) képviselőket választotta meg a városi képviselő-testület keddi ülésén.

Dakó Sándor (Híd) a testületi ülést követő sajtótájékoztatón kijelentette, hogy egyfajta történelmi esemény Dunaszerdahelyen annak elérése, hogy hosszú évek után nem az eddigi magáncég, hanem egy városi társaság végzi majd a zöldövezetek kezelését és karbantartását.

Hájos Zoltán polgármester beszélt arról, hogy a Municipal társaság eredetileg a Perfects Rt. felújítására jött létre, de mivel azt végeredményben az önkormányzat végzi el, így feladatkör nélkül maradt. „Most úgy döntöttünk, hogy felélesztjük, egyrészt abból a célból, hogy a közterületek karbantartását jelenleg egy külsős cég végzi, egyebek mellett eléggé borsos áron” – fogalmazott.

Nos, ez a magáncég a Flóra B&P, amelyet - mint köztudott – a korábbi polgármester, Pázmány Péter fia vezet, és amellyel még a volt polgármester regnálása idején kötöttek szerződést. A társaság számára a költségvetésben az elmúlt években is mintegy 360 és 520 ezer euró közti összeget hagytak jóvá a városi zöldövezetek karbantartására és a hó eltakarítására. Ez az állapot a szerződés jövő április végi lejártával megszűnik, onnantól kezdve e feladatokat pedig a városi cégnek kell biztosítania, mégpedig lényegesen olcsóbban.

Rablógazdálkodás

Antal Ágota független képviselő már az előző önkormányzati ciklusok idején is számos alkalommal felhívta a figyelmet a mérhetetlenül magas kiadásokra.

Ravasz Marián (Híd) képviselő a sajtótájékoztatón emlékeztetett, hogy a városi önkormányzatba való bekerülésüket követően rámutattak, hogy „rablógazdálkozás folyik ezen a területen”. Egy adatsorral érvelt, melyből kiderül, hogy Dunaszerdahelyen más városokhoz képest legalább kétszeres (Nagymegyer), de többnyire 3-5-szörös (Vágbeszterce, Somorja, Komárom, Trencsén) a zöldövezetek rendben tartására fordított összeg az adott város zöld övezetei méretének arányában, gyakorlatilag függetlenül attól, hogy egy beszállító, vagy maga az önkormányzat végzi ezt a tevékenységet. „Mivel ezek a városok sem szemétdombon fekszenek, így nyilvánvalóan nem a minőség rovására megy, hogy jóval alacsonyabb összegből végzik ezt a tevékenységet” – jegyezte meg Ravasz.

Dakó Sándor kifejtette, hogy a menedzsment feladata lesz egy strukturális-pénzügyi-gazdasági terv felállítása, amiben szerepelnie kell, hogy mennyi pénzből képes a várost tisztán tartani. Elsődleges feladata pedig, hogy ugyanazt a minőséget biztosítva, de sokkal effektívebben és költségeket megspórolva végezze el a rá ruházott feladatokat.

Hozzátette, január elején már olyan állapotba kerülhet a társaság, hogy elindulhat a szükséges technika beszerzése, vagy beszállítóktól történő biztosítása. „Ebben azesetben a piacon szereplő városi cégként versenyeztetnie kell, maximálisan annyiért, amennyiért ő vállalta” – fogalmazott.

A költségek 75%-át megspórolhatják

A képviselők elmondták, hogy a 2013-as évben a költségvetés tervezete még ugyanolyan összeggel számol, mint az idén, az viszont már tartalmazza a cég felépítését is. „2014-től pedig az eddigi kiadások 75%-át megspórolhatnánk” – jegyezte meg Ravasz Marián.

Dakó elmondása szerint piaci szereplőként a későbbiekben akár más települések versenypályázatain is részt vehet, és további bevételeket biztosíthat a dunaszerdahelyi költségvetésnek.

Ravasz Marián végezetül leszögezte, hogy a Híd-frakciójának hasonló tervei vannak a városi parkolók kezelésével is. Számításaik szerint ugyanis a rendszer városi hatáskörben működtetve további 100 ezer eurós bevételt eredményezhetne, mint a jelenlegi, egyébként szintén a Pázmány-család érdekköreibe tartozó magáncégnek bérbe adva.

-para-