Vérünket visszük, üzemanyagot hozunk helyette...

2012. november 5. - 11:51 | Régió

A Pozsonytól csak húsz percnyire fekvő Hainburgban literenként 20 eurocenttel olcsóbban tankolnak a szlovákiaiak. Magyarországról pedig a „sógorokhoz” járnak vérplazmát adni – pénzért...

Egy tele tartályon így több mit 10 eurót lehet megtakarítani. Az osztrák töltőállomásokon egymást váltják a szlovák rendszámú gépkocsik – bár a szakember szerint az üzemanyag árának csökkenésre számíthatnak az otthon maradottak is – írja a cas.sk.

Az invázió leginkább a hétvégékre jellemző és nem csak a pozsonyiak és a Pozsony környékiek jönnek, de Nyugat-Szlovákia távolabbi részeiből is, de a közép-szlovákiaiak is. Tomáš Novotny, a natankuj.sk portál szakértője szerint a benzin-turizmus még mindig kifizetődő – de csak 15 kilométeres határig. Ez természetesen a helyi töltőállomástól és egyéb sajátosságoktól függően változhat.

Ausztriát, Magyarországot és Szlovákiát összevetve a régió második legdrágább üzemanyagával „büszkélkedhetünk”.

Magyarországról ugyanakkor másfajta „üzemanyagot” visznek ki Ausztriába – erről a hír24.hu portál ír.

Miután az uniós előírások nem engedik meg, hogy a véradásért cserébe ellentételezést fizessenek a donoroknak, azok útiköltségtérítést és a kiesett idő ellentételezését kapják meg Ausztriában.

„Aki ésszel csinálja, az amellett, hogy egy kis jutalmat is kap, még embereken is tud segíteni” – mondta egy, a Duna Híradónak nyilatkozó soproni fiatalember, aki rendszeres otthoni véradóként Ausztriába is 3 éve jár vérplazmát adni. Alkalmanként 20 eurót kap.

Magyarországról, Sopron környékéről például Bécsbe és Bécsújhelyre járnak vért adni. Egy hónapban legfeljebb hat alkalommal – a portál szerint a donorok mintegy 80%-a magyar – akárcsak az őket váró kiszolgáló személyzet, az orvosok és a nővérek is…

Győr-Moson-Sopron megyei vérellátó központban azt mondták: a vérplazmát gyógyszer-alapanyagként használják, ezért nincs hatással a magyarországi vérellátásra. A megyében évek óta változatlan a véradók száma. Magyarországon két városban lehet vérplazmát adni, Budapesten és Debrecenben - ezért alkalmanként egy-kétezer forintot fizetnek.

- cas.sk/hir24.hu/para -