Szerencselampionokkal a jövő reménységeiért

2012. november 8. - 06:41 | Régió

DUNASZERDAHELY – Idén november 17-én egy civil akció részeként szerencselampionokat bocsátanak fel a VMK előtti téren, az akción befolyt összeget pedig rászoruló gyermekek oktatásának megsegítésére kívánják fordítani.

Az akció ötletével Dakó Sándor városi képviselő rukkolt elő, aki a Szerdahely polgári társulással karöltve vágott bele a szervezésbe. Megkeresésünkre elmondta, hogy külföldön, és Szlovákiában is már több helyen látott hasonló látványos akciót. „Zsolnán például több éves tradíciója van szintén az év egy adott napján, ott ma már több ezren gyűlnek össze. Csináljunk mi is ebből hagyományt, hiszen szép látvány és közösségmozgató és összekovácsoló ereje is van” – jegyezte meg.

Elárulta azt is, hogy mindez adta az ötletet, hogy az akciót karitatív céllal is összekössék. A Szerdahely PT több mint száz lampiont kíván beszerezni, amelyet a résztvevők a helyszínen 3 eurós szimbolikus összegért vásárolhatnak meg. A befolyt pénzt pedig dunaszerdahelyi hátrányos helyzetű családokból származó, kitűnő előmenetelű diákok iskoláztatásának a javára szeretnék fordítani taneszközök, tornafelszerelés vásárlásával vagy tanulmányi kirándulás szervezésével. Dakó hangsúlyozta, hogy levélben fogják kérni a dunaszerdahelyi iskolák igazgatóit a rászoruló kitűnő tanulók kiválasztására, a diszkréció okán csak egy számot kérnek majd, és annak arányában osztják majd szét a pénzt.

A résztvevők számának felmérésére egy eseményt indítottak útjára a Facebookon, ahol már mintegy 150-en jelezték részvételüket. Az akció napján 18 órától kezdik osztani a lampionokat a téren a fentebb említett 3 euróért. Körülbelül fél hétre időzítik a lampionok felengedését. Rossz időjárás, szél vagy eső esetén az eseményt más időpontra halasztják.

A Szerdahely PT tavaly a bársonyos forradalom alkalmából annak dunaszerdahelyi résztvevőivel szervezett kötetlen beszélgetést koncertekkel egybekötve. November 17-e üzenete azonban Dakó véleménye szerint a mostani akcióban is megjelenik. „A rendszerváltás a jövőről szólt, az akkori generáció kivonult a terekre. Most az ő gyermekeik iskolások vagy már felnőttek, és mindezzel az ő jövőjüket is segíthetik, hiszen maga az akció is a reményről és a kívánságról – egy szóval a jövőről szól” – fogalmazott.

-para-