Betiltották a magyar nyelvhasználatot a dunaszerdahelyi termálfürdőben...!

2012. november 10. - 07:30 | Régió

DUNASZERDAHELY – A fürdőhöz közeli forrásból portálunk olyan információkhoz jutott, hogy az új éttermi vezető színvonalat rontó intézkedéseket vezetett be, és megtiltotta az alkalmazottaknak, hogy egymás közt magyarul beszéljenek. Az igazgató szerint mindez rémhír, illetve félreértésen alapszik.

Információink szerint október elejétől egy Zólyomból származó hölgy vette át a dunaszerdahelyi termálfürdő éttermének vezetését. Somogyi Gábor igazgató megkeresésünkre úgy nyilatkozott személyéről, hogy több jelölt közül őt találta a legalkalmasabbnak a posztra, mivel 25 éves tapasztalat van mögötte ezen a területen.

Somogyi Gábort egyébként júniusban választotta meg egyöntetűen a termálfürdő igazgatójának a Hájos Zoltán polgármesterből, Keszegh Pál (MKP) igazgatótanácsi, illetve Bindics Zsolt (Híd) felügyelő bizottsági elnökből álló pályázati bíráló bizottság. Az újdonsült igazgató akkor kijelentette, hogy „olyan evezősöket szeretne a hajójába”, akik arra akarnak menni, amerre ő.

Színvonal és fizetések – zuhanórepülés

A fürdőhöz közeli, nevük elhallgatását kérő forrásaink szerint azonban színre lépése óta romlott az étterem és a bár színvonala, amely állítást több törzsvendég is igazolt.

Elmondásuk szerint a menüről lekerültek a minőségi magyar borok, illetve a hagyományos magyaros ételkínálat, csökkentek az éttermi adagok, és azok minősége is hagy kívánnivalót maga után – ezáltal már többek szerint egy menza hangulatát és színvonalát sugallják. Hozzátették, hogy mindemellett pedig az új vezető arrogáns módon viselkedik, minősíthetetlen hangnemben beszél a személyzettel, ráadásul megtiltotta nekik, hogy magyarul beszéljenek egymás közt. A személyzet ugyanakkor nehezményezte, hogy amióta az új vezetés irányítása alatt van a fürdő, azóta a fizetésük is jelentős módon, mintegy nettó 80-100 euróval lecsökkent az előző évihez képest, miközben a nyári szezonban jóval többet kellett dolgozniuk és túlórázniuk.

Az igazgató is elismerte, hogy a napi menüadagok csökkentek, de mint fogalmazott, ezzel az eddigi pazarlást szerették volna elkerülni. Úgy véli, ez azon intézkedések része, amellyel helyrehozhatják az eddigi negatív gyakorlatot. A menü jelenlegi adagjait indokoltnak és a normát kielégítőnek tartja, ugyanakkor hozzátette, hogy aki az étlapról rendel, az nagyobb adagot kap.

Ami a borkínálatot illeti, elmondta, hogy jelenleg is szerepelnek abban magyar borok, ugyanakkor azt elfogadhatatlannak tartja, hogy szlovák borok ne legyenek az itallapon. Az igazgató szerint a szlovák vagy cseh látogatók igénylik ezt.

A fizetések csökkentését azzal indokolta, hogy eddig a személyzetnek volt egy bizonyos alapbére, valamint a bérüknek egy mozgó prémiumrésze, amelyet azonban gyakorlatilag mindig megkaptak. Aláhúzta, hogy ezen a hozzáálláson mindenképpen változtatni akart, és a prémiumot akkor ítéli meg, ha az valóban megérdemelt. Leszögezte, hogy a szerződéseken nem változtattak, ugyanakkor az év végéig tervei közt van megemelni az alapbért.

Magyar nyelvhasználat betiltása – rémhír?

Somogyi Gábor kijelentette, hogy a magyar nyelvhasználat betiltása mindössze rémhír, ami gyorsan szétterjedt az emberek között.

Somogyi állítását viszont cáfolja az a tény, hogy a fürdőt üzemeltető városi Thermalpark DS részvénytársaság elnökségi tagja, Garay László is tudomást szerzett az esetről, és mint azt kérdésünkre elmondta, arról kérdőre is vonta az éttermi vezetőt. „Mindkét felet meghallgattam, a teljes igazságot nehéz kideríteni. A hölgy elismerte, hogy megtiltotta a magyar nyelvű kommunikációt. Arra hivatkozott, egy nyitrai vendég e-mail üzenetben háborgott azon, hogy a pincérek magyarul beszéltek egymással. Egyrészt ezért, másrészt azért tiltotta meg, hogy magyarul társalogjon a személyzet, mert azt gondolta, őt beszélik ki. Garay szerint ez egy kényes téma, de nem hiszi, hogy a hölgy nacionalista volna, és szerinte időt kell neki adni arra, hogy bizonyítson.

Garay László közölte azt is, hogy a termálfürdő elnökségi ülésén megkérte az igazgatót is, hogy figyeljen oda történtekre, mivel érzékeny kérdésről van szó, ami "sok magyarországi vendéget elriaszthat".

Az ételkínálat kapcsán Garay úgy nyilatkozott, hogy felhívta az éttermi vezető figyelmét a magyaros ételek fontosságára, ugyanis mint fogalmazott, sok vendég éppen amiatt látogat ide. „Joga van ahhoz, hogy más ételekkel is gazdagítsa a kínálatot, de errefelé szeretik a hagyományos magyaros ízeket. Nem hiszem, hogy nemzetiségi kérdésről volna szó, de megígérte, hogy jobban odafigyel majd erre” – fejtette ki Garay. Véleménye szerint idővel biztosan megmutatkozik, hogy ha nem így lesz.

Belső ügyek – mikor lesz megoldás?

Somogyi Gábor igazgató is megerősítette, hogy Garay László felkereste őt ez ügyben. Úgy gondolja, hogy a fürdővel kapcsolatos dolgokat elsősorban házon belül kell megoldani.

A személyzet azonban forrásunk elmondása szerint már felkereste az ügyben az igazgatót, és felsorolták az általuk tapasztalt hiányosságokat mind a kínálat, a színvonalesés, a fizetések és a nyelvhasználat terén is. A helyzet azonban közlésük szerint nem változott.

E vélemények alapján a fürdő egyelőre nem abba az irányba mutat, mint azt Hájos Zoltán polgármester a termálfürdő felújításának harmadik szakasza után megszabta, hogy Dunaszerdahelyre „nem népfürdő kell, hanem minőség”.

-para-