Állandósult vérhiány a rozsnyói Szent Borbála Kórházban

2012. november 14. - 13:01 | Régió

A mintegy két hónapja tartó „száraz“ időszak immár nagyon komollyá vált – akkut vérhiány alakult ki a rozsnyói Szent Borbála Kórházban.

Mint azt a hematológiai és vértranszfúziós osztály vezetője elmondta, a vérhiányt a megnövekedett vérfelhasználás és a véradók elmaradása okozza. Gyakorlatilag az összes vércsoportot érinti különböző intenzitással.

Sajnos a rozsnyói kórháznak nem áll rendelkezésére nagyvállalat, melynek dolgozóival együttműködve nagyobb vérkészletekre tehetne szert. Idén gyakorlatilag szinte semmilyen érdeklődés sem volt a Diák Vércsepp Program iránt sem.

Éppen ezért kérik a lehetséges véradókat – tehát mindazokat a 18. életévüket betöltött, egészséges felnőtteket, akik hajlandóak vért adni, hogy bármelyik kedden vagy csütörtökön kora reggel jelentkezzenek Szent Borbála Kórház vértranszfúziós osztályán. A véradás előfeltétele, hogy azt megelőzően sok folyadékot igyanak. Az ital semmiképpen nem lehet alkoholtartalmú – az alkoholfogyasztás már az előző estére is vonatkozik. Egy könnyű, semmiképpen sem zsíros ételből álló reggeli viszont javallott.

- vasik -