Felsőpatonyi és nagymegyeri véradó kapta a Vöröskereszt egyik legmagasabb kitüntetését

2012. november 22. - 08:19 | Régió

DUNASZERDAHELY – Ünnepélyes keretek között adták át a Janský-emlékérmeket szerdán koraeste. A véradók közül ketten ennél magasabb kitüntetésben részesültek.

Az esemény elején a Szlovák Vöröskereszt dunaszerdahelyi járási alapszervezetének képviselői ismertették, hogy évente mintegy országosan mintegy 180 ezer egység vérre és vérkészítményre van szükség, hogy a balesetek sérültjeit, az operáción átesőket, az onkológiai betegeket el tudják látni.

„Alázattal, ellenszolgáltatás nélkül adják legértékesebb kincsüket, a vérüket. Ennek köszönhetően nagyon sok ismerősük, de még több ismeretlen folytathatja életét. Nekik elég a tudat, hogy segíthetnek. A Vöröskereszt megalapítója, Henry Dunant is erről tett tanúbizonyságot” – közölte Bögi Ilona, a Vöröskereszt albári szervezetének vezetője nyitóbeszédében.

Idén 16-an vehették át a Jan Janský cseh tudósról, orvosról, a negyedik vércsoport felfedezőjéről elnevezett emlékérem bronz fokozatát, mindannyian dunaszerdahelyiek. Egyébként már tavaly is csak egy tucatnyian voltak azok, akik a bronz fokozatú emlékérmet átvehették, és szintén csak dunaszerdahelyiek. Ez jól mutatja az évek óta fennálló trendet, hogy a fiatalok körében egyre kevesebben adják, vagy adják rendszeresen a vérüket.

Ennél jóval többen voltak, akik az ezüst fokozatú Janský-emlékérmet átvehették, összesen 36-an. Ez esetben a települések között is megoszlott a véradók száma, heten voltak dunaszerdahelyiek, hárman illésházaiak és nagymegyeriek, ketten-ketten bősiek, bögellőiek, hegyéteiek, nyárasdiak és csenkeiek, illetve egy-egy madi, egyházkarcsai, somorjai, nagyudvarnoki, ekecsi, felbári, dióspatonyi, nagyszarvai, sárosfai, albári, csallóközcsütörtöki, padányi és balonyi véradó.

Misányik Tibor gratulál a százszoros véradóknak

Az arany fokozatú emlékérmet 17-en érdemelték ki, közülük négyen dunaszerdahelyiek, ketten nagymegyeriek, egy-egy felsőjányoki, bögellői, baka, csiliznyáradi, felsőpatonyi, bősi, pinkekarcsai, nagypakai, hodosi, csenkei és somorjai véradó.

A somorjai Zuzana Minarechová gyémánt fokozatú emlékéremben részesült, míg ketten voltak azok, akik a Vöröskereszt egyik legmagasabb kitüntetését vehették át, a Dr. Jan Kňazovický emlékérmet, amely száz véradás után érdemelhető ki. A nagymegyeri Miroslav Kostrej és a felsőpatonyi Jozef Vajcík ezáltal számos ember életét mentette már meg eddigi élete során.

-para-