TANÁRI SZTRÁJK: Egy kivétellel sztrájkolnak a dunaszerdahelyi alapiskolák is, az óvodák nem

2012. november 23. - 18:30 | Régió

DUNASZERDAHELY – Hétfőtől ismét országos munkabeszüntetésre kerül sor az oktatásügyi intézmények nagyobb hányadában.

Ezúttal azonban meghatározatlan idejű sztrájkot hirdettek a szakszervezetek. Az intézmények egy része ugyanakkor meghatározott ideig csatlakozik az akcióhoz.

Dunaszerdahelyen a város által fenntartott alapiskolák közül négy lesz zárva. A három magyar tannyelvű alapiskola, a Kodály Zoltán, Szabó Gyula és a Vámbéry Ármin AI hétfőtől visszavonásig sztrájkba lép – tájékoztatta a Paramétert Molnár Tímea, a Városi Hivatal oktatásügyi főosztályának vezetője.

Az egyes iskolák saját weboldalukon is tájékoztatnak a munkabeszüntetésről. A Kodály Zoltán és a Szabó Gyula Alapiskola is arra kéri a szülőket és az érintetteket, hogy figyeljék honlapjukat, ahol folyamatosan tájékoztatnak majd a fejleményekről. A Vámbéry Ármin AI weboldalán azt írja, hogy a szakszervezettel egyeztetve végül a kétnapos, hétfői és keddi munkabeszüntetés mellett döntöttek, a november 30-án, pénteken megtartandó TUDOK konferencia napján pedig igazgatói szabadot kapnak a diákok. „Emiatt iskolánk nem tudja diákjainkat fogadni, nem üzemel az iskola, az étkezde és az iskolai klub sem” – közölték. Szerdán és csütörtökön tehát a Vámbéryben tanítási nap lesz.

Amint azt Molnár Tímea elmondta, a Jilemnický utcai szlovák tannyelvű alapiskola szintén kétnapos munkabeszüntetést jelentett be, tehát hétfőn, illetve kedden zárva tart, míg a Művészeti Alapiskola meghatározatlan ideig lép sztrájkba. A főosztályvezető elárulta, a Smetana ligeti alapiskola, a Szabadidőközpont, valamint a kilenc városi fenntartású óvoda nem csatlakozik a munkabeszüntetéshez. A legkisebbeket tehát hétfőtől is el tudják helyezni szüleik az óvodákban.

A pedagógus-szakszervezetek a fizetések 10%-os emelését, illetve az oktatásügyre fordítandó állami pénzösszegek fokozatos emelését követelik a kormánytól.

-para-