Lerakták a Schindler új üzemének alapkövét

2012. november 27. - 09:54 | Régió

EGYHÁZKARCSA/ DUNASZERDAHELY – Hétfőn koraeste az egyházkarcsai ipari parkban lerakták a svájci vállalat felvonókat gyártó üzemének alapkövét.

Mint arról már korábban tudósítottunk, a svájci központú Schindler társaság lakóházi felvonók gyártására szolgáló üzemet hoz létre Dunaszerdahely és Egyházkarcsa között, a Bécsi út mentén. A társaság világelső a mozgólépcsők, és második a felvonók gyártásában - derül ki a honlapjukról. A szlovák piacon 1993 óta van jelen.

Az egyházkarcsai hivatal szeptemberben adta ki az engedélyt a gyár elhelyezéséről, majd októberben engedélyezték az építkezést. Jelenleg az épület egyes tartóoszlopai már állnak, hétfőn koraeste pedig Gódány László egyházkarcsai polgármester, valamint Patrick Ruiz Martin, a Schindler alelnöke hivatalosan is letették az alapkövét.

Az alapkő

Az eseményen részt vett többek között Hájos Zoltán dunaszerdahelyi és Balódi László hodosi polgármester, Zdenka Masodiová, a járási munkaügyi hivatal, valamint Kmeť Richard, a körzeti hivatal vezetője, illetve a Híd párt vezetéséből Bugár Béla és Érsek Árpád.

Patrick Ruiz Martin mindenekelőtt megköszönte az együttműködést Gódány Lászlónak, majd elmondta, hogy a legmodernebb technológiával ellátott üzemet kívánják itt felépíteni.

Koszorút helyeztek el az építmény szerkeszetén

Az építkezés teljes területe mintegy 73 ezer négyzetméter, ezen két nagyobb csarnok fekszik majd, a 13,8 ezer négyzetméteres termelőcsarnok, valamint a 11,2 ezer négyzetméteres logisztikai centrum, amelyet más vállalatok is alkalmazásba vehetnek a jövőben – tájékoztatott Miroslav Haniec, az építkezés műszaki felügyelője.

Az alelnök közölte, hogy a gyártási folyamat környezetkímélő, a felvonóik pedig energetikailag hatékonyak. „Szeretnénk növelni a versenyképességünket és a gyártásunkat egyaránt Európában” – jelentette ki.

Patrick Ruiz Martin, a Schindler alelnöke és Gódány László egyházkarcsai polgármester

Gódány László kifejtette, hogy a beruházás ide hozatala többek között Dr. Ivan Rodnak, a Wertheim ügyvezetőjének köszönhető. Mint mondta, jövő februárban a Schindler már felveszi első alkalmazottait, akik tavasszal svájci átképzésen vesznek majd részt, onnan pedig az egyházkarcsai gyár középvezetőiként térnek vissza. Többnyire angol vagy német nyelvtudással bíró, ipari középiskolai vagy főiskolai végzettségű személyeket, valamint betanított munkásokat foglalkoztat majd a cég. A tervek szerint összesen 250-280 alkalmazottja lehet.

Gódány közölte, 2013 májusában vagy júniusában történhet meg a gyár átadása, majd néhány hónapos próbaüzemet követően szeptemberben vagy októberben indulhat meg a termelés teljes gőzzel. „Nagyszerű érzés, hogy mindez méltó megélhetést biztosíthat a csallóközi embernek” – jegyezte meg. Elárulta, hogy további két beruházóval előrehaladott tárgyalásokat folytatnak, részletekről viszont egyelőre nem beszélt.

-para-