TUDOK: Ők is tudták, hogy vesztesként senki sem távozhat

2012. december 1. - 15:07 | Régió

DUNASZERDAHELY – Idén hetedik alkalommal rendezték meg a TUDOK magyarországi diákverseny szlovákiai fordulóját.

A dunaszerdahelyi Vámbéry Ármin Alapiskolában több mint harminc diák közel harminc munkája mérettetett meg pénteken délután a TUDOK szlovákiai országos fordulójában.

A megnyitóján Masszi János iskolaigazgató kijelentette, hogy minden egyes versenyről nagy hozadékkal távoznak a diákok, hiszen a tudományos diákkonferencia elsődleges célja az ismeretszerzés, a kutatás, mindez pedig magyar nyelven. „Ez egy olyan plusz, amit senkitől nem lehet elvenni” – szögezte le.

A TUDOK vendége volt Mészáros Alajos európai parlamenti képviselő is, aki hangsúlyozta, „magyar nemzetnek nincsenek más erőforrásai, politikai erőben nem vagyunk fontosak, de tudásban mindig is kivívtuk a világ tiszteletét”. Hozzátette, hogy az ismereteink bővítésével egyszer elérünk oda, hogy egyre több dologról fogjuk tudni, hogy azt nem ismerjük, ezáltal pedig egyre több lesz bennünk az alázat és a szerénység. A képviselő egyúttal felajánlott egy strasbourgi látogatást a kategóriák győzteseinek.

Mészáros Alajos EP-képviselő is köszöntötte a diákokat

Dunaszerdahely városa képviseletében A. Szabó László alpolgármester jelent meg, aki arra emlékeztetett, „a tudás azt jelenti, hogy egy ismeretanyag birtokában vagytok, amit bármikor képesek vagytok felismerni, felidézni és alkalmazni”. Egyszersmind aláhúzta, hogy erről a versenyről vesztesként senki sem távozhat.

Pék László, a Szlovákiai Magyar Pedagógusok Szövetségének elnöke pedig Farsang Istvánra emlékeztetett, aki néhány évvel ezelőtt két alkalommal is különdíjas lett a TUDOK magyarországi döntőjén, jelenleg pedig Skócia hegyeit vizsgálja ásványtani szempontból.

Az Orvostudomány-Pszichológia kategóriájában 11 szerző 8 munkája versengett a Németh Margitból, Bauer Győzőből és Karácsony Gyulából álló zsűrihármas előtt. Meglehetősen széles körből választottak maguknak témát a diákok, hiszen a tej nélküli életről, a gyerekvállalás kríziséről és a média hatásáról is készült egy-egy munka. A zsűri viszont Fekete Viktor, a gútai II. Rákóczi Ferenc Alapiskola tanulójának Agresszív képernyűbámulók című dolgozatát találta a legjobbnak. Versenyen kívül mutatta be Križalkovič Zsuzsanna Stresszelmélet című tanulmányát, amelyet az ítészek különdíjjal jutalmaztak.

A Történelem-Néprajz „futamban” nyolc dolgozatot hallhatott a nagyérdemű, a témákat tekintve csakugyan sokszínű volt a választék: a majákról, a II. világháború idején a Felvidékre érkező lengyel menekültekről, de a születés és halál kettőséről is készítettek egy-egy munkát a diákok. A szekció bírái, Hrbácsek Magdolna, Nagy Attila és Zsegora Csaba közülük Derzsi Eleonóra és Nagy Orsolya, a dunaszerdahelyi Sportgimnázium diákjainak munkáját ismerte el a legjobbnak, ők Kis Jeruzsálem címmel végezték kutatásukat.

A Természettudományok szekciójában prezentálták a legtöbb, szám szerint tizenegy dolgozatot, egyet pedig versenyen kívül. Ezek között akadt, amelyben a Kis-Duna vízminőségét vizsgálták, egy másikban a csenkei sztyepp növény- és állatvilágát, továbbiakban pedig a napfoltokat vagy épp a szépség keresését, de meglehetősen érdekesnek bizonyult az Esztétikus matematika című dolgozat is. Tóth Gábor, Ozogány Ernő és Bánki Gyula viszont a lévai Czeglédi Péter Református Gimnáziumból érkező Dálnoki Dávid Ernő és Balla Dávid által összeállított, Autonóm repülő szerkezetek címmel írt munkát találta a legkiemelkedőbbnek.

Az egyes kategóriák és helyezéseik:

Orvostudomány-Pszichológia

1. Fekete Viktor (II. Rákóczi Ferenc AI, Gúta) – Agresszív képernyőbámulók

2. Verbók Boglárka (Gimnázium, Párkány) – A média hatása a fiatalokra

3. Kyparissi Vassiliki (Sportgimnázium, Dunaszerdahely) – Gyom-, gyógynövények a Csallóközben

Különdíj: Križalkovič Zsuzsanna (Selye János Gimnázium, Komárom) – Stresszelmélet

Történelem-Néprajz

1. Derzsi Eleonóra-Nagy Orsolya (Sportgimnázium, Dunaszerdahely) – Kis Jeruzsálem

2. Rancsó Dorottya (Tarczy Lajos AI, Hetény) – Az Azsúr kézimunka története

3. Farkas Orsolya (Gimnázium, Párkány) – A születés és a halál

Természettudományok

1. Dálnoki Dávid Ernő-Balla Dávid (Czeglédi Péter Református Gimnázium, Léva) – Autonóm repülő szerkezetek

2. Molnár Viktória (János Gimnázium, Komárom) – Napfoltok vizsgálata

3. Bial Brigitta (Gimnázium, Fülek) – Esztétikus matematika

-para-