Jöjjön aminek jönnie kell – Jövőre emelkedik az ingatlanadó

2012. december 4. - 20:40 | Régió

DUNASZERDAHELY – Jelentősen emelkedik a tarifa az építkezési telkek esetében, illetve a garázsok után, de magasabb lesz az adó a lakások és a családi házak után is.

Pápay Zoltán, a városi hivatal pénzügyi főosztályvezetője a képviselő-testület kedd délutáni, utolsó idei ülésén közölte, hogy közös szakmai munka eredménye a javaslat, amelyről konszenzus született mindkét frakció között.

Mint fogalmazott, a jövő évi költségvetés jelentős részadó-kieséssel számol, ennek részbeni kompenzálása okán volt szükség az ingatlanadó emelésére. „Amióta bevezetésre került Dunaszerdahelyen az ingatlanadó, még egyszer sem történt emelés, a 2007-es emelés pedig a vállalkozói szférát érintette. Tavaly már terveztünk emelést, akkor a testület nem hagyta jóvá. Örülök, hogy végül megegyezés született, és mindkét frakció számára elfogadható javaslat került a testület elé” – fejtette ki a főosztályvezető.

A határozat szerint jövőre duplájára emelkedik az építkezési telkek esetében a tarifa, az adóalapot képező összeg eddigi 0,35%-áról 0,70%-ára.

Nő a családi házak és a gazdasági épületek után fizetendő ingatlanadó, mégpedig az eddigi 17-ről 24 centre négyzetméterenként. Az önálló garázsok után az eddigi 70 cent helyett 1,50-et kell majd fizetni. Ipari, energetikai és építőipari épületek esetében négyzetméterenként az eddigi 1,33 euróról 1,70 euróra nő az ingatlanadó. Egyéb vállalkozói tevékenységre vagy raktározásra használt építmények után 20 centtel, 2,40 euróra megy fel. Az egyéb építmények kategóriájába sorolhatók például a kollégiumok vagy hivatali épületek, amelyeknél az eddigi 0,70 helyett 1,80 eurót kell majd fizetni négyzetméterenként.

Magasabb ingatlanadót kell a jövő évtől fizetni a lakások, és a lakóházakhoz tartozó garázsok esetében is. Előbbi esetében 17-ről 24 centre, utóbbinál pedig 70 centről 1,40 euróra emelkedik a négyzetméterenkénti adó.

-para-