Januártól változik az étkezési hozzájárulás, februártól részben a napközis illeték

2012. december 7. - 08:14 | Régió

DUNASZERDAHELY – A szeptemberben bevezetett, nagy vihart kavart egyösszegű havidíj helyett étkezésenként kell majd fizetni az illetéket.

A képviselő-testület júniusban módosította az ide vonatkozó általánosan kötelező érvényű városi rendeletet, amely szerint havonta hat euró, hűségkártyával, illetve a rászorulóknak három euró hozzájárulást kell fizetnie a szülőnek egy gyermek étkeztetéséért. Minden egyes további testvér után ugyanabban az intézményben három euró a havi hozzájárulás összege.

A szeptember végi lakossági fórumon azonban több szülő és intézményi vezető is felemelte szavát az intézkedés ellen, a szülők pedig petíciót is indítottak a hozzájárulás eltörléséért, amit az októberi plénumon át is nyújtottak a polgármesternek.

Már a fórumon is szó esett egy olyan eshetőségről, hogy megmaradna az étkeztetési hozzájárulás, de azt nem havi összegként, hanem az étkezések számát figyelembe véve szednék. Erről döntött a képviselő-testület e heti ülésén.

Az étkeztetési hozzájárulás ennek értelmében januártól változik, mégpedig úgy, hogya hozzájárulás keretén belül 30 centet kell majd fizetni étkezésenként a városi fenntartású óvodákban és alapiskolákban. Hasonlóképp ennek felét kell csak térítenie a hűségkártyával rendelkezőknek, a rászorulóknak, illetve minden egyes, ugyanazon intézményt látogató testvérnek. Amint azt az elfogadott, és januártól hatályba lépő javaslat indoklásban is kifejtik, a hozzájárulásból befolyt pénzt az iskolai és óvodai étkezdék fenntartására fordítják.

Februártól, tehát a második félévtől módosul némely esetben a napközis, vagyis iskolai klubos illeték. Megmarad a 12 eurós alapdíj, illetve a hűségkártyával rendelkezőknek nyújtott 3 eurós kedvezmény. Testvérek, illetve rászorulók esetében viszont az eddigi 1,65 euróról 5 euróra növekszik. Az iskolaigazgatók eredeti javaslata szerint 9 euró lett volna, az öt eurós konszenzus a képviselő-testület oktatásügyi bizottságával való tárgyalás után született.

Óvodák esetében nem változik az illeték: egy gyermek esetén 11,60, hűségkártyával rendelkezőknek 8,30 euró.

-para-