Délnyugaton nem valószínű a fehér karácsony...

2012. december 13. - 17:57 | Régió

1931 óta ez volt az egyik legszárazabb év Szlovákiában. A keleti országrészben valószínű a fehér karácsony, délnyugaton már kevésbé.

A hó nélküli karácsony Szlovákiában leginkább a délnyugati területeket "fenyegeti", a keleti országrészben azonban valószínűleg megmarad a hótakaró - közölte a SITA hírügynökséggel Jozef Čaplár, a Szlovák Meteorológiai Intézet meteorológusa.

"Úgy tűnik, hogy az ország keleti részében a karácsonyi ünnepekig kitart a hóréteg, azonban a délnyugati területekre ez feltehetőleg nem lesz jellemző" - nyilatkozta a meteorológus.

Elmondása szerint egyelőre nehéz megmondani, milyen hőmérséklettel számolhatunk az ünnepek idején.

"Az a véleményem, hogy a hőmérséklet 0 fok körül alakulhat karácsonykor. Ennek köszönhetően sok helyen klasszikus, havas környezetben lehet majd ünnepelni a karácsonyt, de az ország délnyugati részében ez korántsem biztos"- tette hozzá.

Enyhül a fagy

A szakértő szerint a jövő hét folyamán enyhülés várható, az alacsonyabban fekvő területeken 0 fok fölé emelkedik a hőmérséklet. Az éjszakai fagyok jelentősen enyhébbek lesznek, délnyugaton pedig akár 5 fok is lehet napközben.

Rendkívül száraz évünk volt

A szakértők az öt legszárazabb esztendő közé sorolják a 2012-es évet - 1931 óta.

"Az idei év szélsőséges, extrém időjárást hozott" - jelentette ki Jana Poórová, a meteorológiai intézet egyik vezetője. A klimatológusok adatai szerint nagyon kevés csapadékban volt részünk, ennek nagy része pedig a nyári hőségek idején esett.

A folyók vízhozama, és a talajvíz állapota szempontjából a nyári esőzések a leghaszontalanabbak.

A Bódva és az Ipoly mentén volt a legrosszabb a helyzet, a folyók vízhozama 20-30 százalékkal csökkent a hosszúéves átlaghoz képest. A Hernád és a Sajó (Slaná) vízgyűjtő területén is hasonlóan kedvezőtlen volt az időjárás.

A talajvizek állapota is nagyban függ a csapadék mennyiségétől, és mivel nagyon kevés eső volt idén, a talajvíz minősége is sokat romlott.

(sita/parameter)