Aki irodaként használja lakását, lényegesen magasabb ingatlanadót fizet

2013. január 23. - 14:55 | Régió

DUNASZERDAHELY – A Városi Hivatal figyelmeztet, hogy az ingatlanadó-bevallásokat január végéig kell benyújtani, addig pedig már csak alig több, mint egy hét van hátra.

A helyi adókról és illetékekről szóló törvény szerint az idei évtől már egy közös nyomtatványon kell bevallani az ingatlanadót, ebadót, az árusító, illetve a nem nyerő játékautomaták után fizetendő adót.

Bizonyos kategóriák esetében a képviselő-testület december 4-i ülésén emelte az ingatlanadót, erről ITT olvashat bővebben. Figyelembe kell ugyanakkor venni azt is, hogy ha bizonyos ingatlan besorolása változik, adott esetben ugyanis lényegesen emelkedhet az utána fizetendő adó. A Városi Hivatal példaként az olyan lakásokat hozta fel, amelyeket irodaként használnak, lakhatás céljára ugyanis négyzetméterenként 24 cent, míg utóbbi esetben 2,16 euró a négyzetméterenkénti adó.

Az ingatlanadóról szóló rendelet alapján továbbá az idei évben 30 napon belül be kell jelenteni a hivatal illetékes osztályán, amennyiben tulajdonosváltás vagy átruházás történt.

Weboldalukon közölték azt is, hogy január 1-től megszűntek az eddig használatos számlaszámok az ingatlanadó, illetve a szemétdíj fizetését illetően. Az új számlaszámokat ITT találhatják meg.

-para-