Nem szabható meg egyénileg a vendéglátóipari egységek nyitvatartása

DUNASZERDAHELY – Az ügyészség óvást intézett az ide vonatkozó, a képviselő-testület által szeptemberben jóváhagyott városi rendelet bizonyos pontjaihoz.

Hájos Zoltán polgármester a rendelet módosítása előtt lakossági fórumot hívott össze, amelyen a vendéglátóipari egységek nyitvatartási idejének meghatározására tett javaslatokat vártak.

A polgármester elmondása szerint a fórum célja, hogy mindkét fél céljai teljesülhessenek, hogy a nyitvatartás ne fojtsa el a turizmust, de ne zavarja a lakosokat sem. A csütörtök este megtartott fórumon körülbelül egy tucatnyi hotel- vagy panzió tulajdonosa, éttermek, szórakozóhelyek képviselői jelentek meg, a lakosokat pedig mindössze néhányan képviselték.

A jelenleg hatályos városi rendelet a vendéglátóipari egységek számára a nyitva tartás több variációját vázolja fel. Első pontjában azok szerepelnek, amelyek este 23 óráig lehetnek nyitva, a következő pontban pedig azok, amelyek számára pénteken és szombaton engedélyezett a nyitvatartás hajnali 3 óráig, amennyiben hangszigetelő fallal vannak ellátva, és biztosítják az éjszakai nyugalmat egységük környékén. A nyári teraszokat fenntartó egységek esetében a nyitvatartás hétközben este 23 óráig, élő zenével 22 óráig, míg pénteken és szombaton 24 óráig, élő zenével 23 óráig engedélyezett – minden esetben reggel 7-től.

Az ügyészség ugyanakkor többek között a polgármester elmondása szerint amiatt is nyújtott be panaszt a rendelet ellen, mert a hangszigetelést a törvény nem definiálja. Másrészt egyénileg nem lehet meghatározni nyitvatartást, csak adott lokalitásra, vagy az egész városra vonatkozóan.

A fórumon néhányan panaszkodtak a lakhelyük közelében hajnalig tartó dorbézolásra, a nyitvatartás vagy az éjszakai csendrendelet figyelmen kívül hagyására. Elhangzott néhány konkrét javaslat is a nyitvatartás adott lokalitásbeli korlátozásáról, ám egy átfogó kép a város egészéről nem alakult ki a fórumon. Többször felmerült viszont, hogy zónákat kellene kialakítani, és termálfürdő környezetét egyfajta turistaövezetként, szórakozási negyedként meghatározni, mivel az ott élők többnyire toleránsabbak is a turistákkal szemben adott időszakban, mert gyakorlatilag belőlük élnek meg.

Maga a fórum ugyanakkor egy idő után a turizmusról folytatott általános vitává alakult. Némelyek felrótták a városvezetésnek, hogy „Dunaszerdahely egy halott város, és mindenki inkább Nagymegyerre megy”. Hájos Zoltán erre úgy reagált, hogy Nagymegyeren működik egy érdekvédelmi szervezet, amely összefogja a szállásadókat. Javasolta egy hasonló szervezet megalapítását Dunaszerdahelyen is, mindemellett az érdekérvényesítés területén kiemelte a Csallóközi Regionális Szövetség jelentőségét.

A fórum közel kétórás vita után zárult. A nyitvatartásról szóló javaslat a szakbizottságok megtárgyalása után, legkorábban a február 26-i plénumon kerülhet a képviselő-testület elé. E szerv hozhatja meg a végső döntést a nyitvatartás városi szabályozásáról.

-para-