Uránbánya létesül Kassa mellett - "fű alatt"?

2013. február 11. - 19:29 | Régió

Vagy 50 önkéntes tüntetett ma a Kassai Városi képviselőtestület ülését megelőzően a város melletti Jahodnán létesítendő uránbánya ellen.

A megmozdulást szervező Ladislav Rovinský a többi aktivistával együtt olyan röplapokat osztogattak, melyben felhívják a figyelmet, hogy a bányavállalat annak ellenére folytatja a bányászati előkészítő munkákat, hogy az uránbányászatot és feldolgozást Kassa város korábban elutasította.

A Gazdasági Minisztérium 2012. december 14-én memorandumot írt alá a bányászati céggel. Tették ezt a tervek kormányban való megtárgyalása nélkül, anélkül hogy a tárgyalásokról értesítették volna az érintett önkormányzatokat és annak tudatában, hogy a városi képviselő-testület elutasította a kassai uránbányászatot.

A felhívás szerint a városi képviselő-testület nem foglalkozik a mostanra kialakult helyzettel.

Ladislav Rovinský szerint a kassaiak nem kérnek az uránbányászatból.

„Az önkormányzat úgy tesz, mintha nem érintené a kérdés – pedig éppen ellenkezőleg, hiszen pontosan a kassai uránbányászatról van szó.” – nyilatkozta Rovinský, felhívva a figyelmet a terv környezetvédelmi kockázataira. A szervező szerint a befektető mindig minimális kockázatról beszél majd, ugyanakkor a tapasztalatok világszerte az ellenkezőjére utalnak.

A Ludovika Energy, mely az uránbányászati terv gazdája kifejtette, hogy már hosszú ideje tárgyalnak a gazdasági minisztériummal és a környezetvédelmi minisztériummal a geológiai kutatás állapotáról és eredményeiről.

2012 szeptemberében hivatalosan is elismerték a Kurišková elnevezésű, 5,42 millió tonna nagyságú urán és molibdén lelőhelyeket.

„Az előzetes kivitelezési tanulmányok a világ legjelentősebb uránlelőhelyei közé sorolták be a tervezetet.“ – mondta Maroš Havran, a cég szóvivője. Hangsúlyozta, hogy Jahodná mellett egyelőre csak megvalósíthatósági tanulmányokat folytatnak és egyáltalán nem egyértelmű, hogy sor kerül-e az uránbányászatra Kassán.

- sme.sk/para -