Feljelentést tettek a Karcsai úti vízszámlákkal történő állítólagos visszaélések ügyében

2013. február 14. - 15:32 | Régió

DUNASZERDAHELY – A napokban feljelentést tett a rendőrségen a Karcsai úti szociális lakások egyik lakója, amiért szerinte becsapják őket a vízszámlákkal.

Kuruc Jenő megkeresésünkre közölte, hogy a feljelentésük tárgya az átlagnál nem egyszer jóval magasabb vízszámláik, amiért szerinte csalás gyanúja merül fel. Éppen ezért tettek feljelentést ismeretlen tettes ellen.

2011 júliusától közvetlenül a városnak fizetik a Karcsai úti szociális lakások lakói a bérleti, illetve a vízdíjat. Azelőtt a Ravasz József által vezetett Romológiai Kutatóintézet szerepelt közvetítőként, de akkoriban nagy tartozások halmozódtak fel. A város éppen azért módosította a szociális lakások kezelésével megbízott intézettel kötött szerződést, mert annak nem volt pontos nyilvántartása arról, kik is azok, akik nem fizetnek, így a kb. 20 ezer eurós tartozás gyakorlatilag behajthatatlan volt.

Megkerestük Hájos Zoltán polgármestert, akit arról kérdeztünk, milyen úton is történik tulajdonképpen a vízdíjak törlesztése. Kifejtette, hogy a Nyugat-Szlovákiai Vízművekkel a Romológiai Intézet áll szerződéses jogviszonyban. „A vízművek az intézetnek mint jogi személynek küldi ki a számlákat, amelyek fénymásolata kerül be a városházára. Mi vezetjük, hogy melyik szociális lakásban hányan laknak, és a számlát az alapján bontjuk le lakásokra” – közölte.

Hozzátette, hogy a fizetés kétféleképpen történhet. A lakosok szociális juttatásainak kedvezményezettje a Városi Hivatal, tehát a juttatásból a város levonja az egyes illetékeket, és a fennmaradó részt postázza a Karcsai úti lakosoknak. Akik viszont rokkantsági nyugdíjat, vagy anyasági juttatást szednek, azoknak személyesen kell törleszteniük a városháza pénztáránál. A polgármester leszögezte, hogy a vízdíj összegét, illetve az arról szóló bizonylatokat átnyújtják a Romológiai Intézetnek, annak pedig törlesztenie kell a vízművek felé.

A lakosok a vízszámláról és egyéb törlesztési kötelezettségeikről egy levelet kapnak a városházától, amely tartalmazza a bérleti díjat és a karbantartási alapba fizetendő illetéket is. Kuruc Jenő nehezményezte azt is, hogy magát az eredeti számlát nem láthatják, éppen ezért is gyanakodnak.

„Azáltal, hogy mi nem vagyunk jogviszonyban a vízművekkel, így sem jogunk nincs, se nem kötelességünk megmutatni a számlákat. Egy informatív számlát küldünk a lakosoknak, amely alapján az elszámolást végezzük. A Romológiai Intézetnél azonban joguk van kopogtatni ez ügyben” – reagált Hájos Zoltán.

Kérdésünkre Both Péter járási rendőrkapitány az ügy kapcsán közölte, hogy a feljelentés után a rendőrségnek 30 napja van arra, hogy azt elbírálja, majd a megalapozottsága esetén büntető eljárást indítson, ellenkező esetben pedig elutasítsa azt. Mint fogalmazott, jelenleg a szükséges adatok begyűjtése folyik. Elárulta, hogy Ravasz József már benyújtotta a szükséges dokumentumokat és bizonylatokat. Mivel azonban a feljelentés nem tartalmaz elegendő konkrétumot a csalás megalapozottságához, elképzelhetőnek tartja, hogy a feljelentőtől is további információkat kérnek majd. Hangsúlyozta, hogy a jelenleg rendelkezésre álló információk nem elegendőek büntető eljárás indításához.

Ravasz Józsefet egyelőre nem sikerült elérnünk.

-para-