TRAGÉDIA: Tanúk kellenek, hogy megbűnhődjenek a segítségnyújtást elmulasztó egyenruhások

2013. február 25. - 13:22 | Régió

NAGYMEGYER/IZSAP – A tragikus baleset február 22-én, pénteken este fél nyolc körül történt. Egy bordó színű Renault Mégane Nagymegyer irányából tartott a határ felé, amikor Izsap és Csilizradvány között megcsúszott, és egy patakba zuhant. A személykocsi a tetején landolt a patakban. Az arra haladó járművek sofőrjei és utasai megálltak, hogy segítsenek. A járművet sikerült is visszafordítaniuk, de a sofőr, egy 45 éves tallósi hölgy életét már nem sikerült megmenteni, megfulladt.

A Paraméter tudósítását kommentáló szemtanúk többen is arra figyelmeztettek, hogy a mentést önkéntesen végző civileknek két egyenruhás annak ellenére sem volt hajlandó segíteni, hogy a mentést végző civilek közül többen is fölszólították őket erre.

Megkerestük az ügyben Both Péter járási rendőrkapitányt, aki közölte, az olvasói szemrehányások és tiltakozások nyomán utánajárt az eseményeknek és megállapította, hogy a baleset időpontjában valóban volt a helyszínen két egyenruhás férfi, csakhogy ők a Nyitra megye hatáskörébe tartozó vámőrség állományának tagjai.

„Határozottan állíthatom, hogy a kötelező segítségnyújtás elmulasztásában sem a dunaszerdahelyi sem pedig a nagymegyeri rendőrök nem sárosak. Ennek ellenére szeretném, ha az illetékes rendőri szervek kivizsgálnák az ügyet. Ha pedig bebizonyosodik, hogy mulasztás történt, kellő szigorral büntessék meg a vétkeseket,akik magatartásukkal épp azoknak a becsületes rendőröknek ártottak, akik komolyan veszik esküjüket és mindent megtesznek azért, hogy megvédjék a polgárokat, azok segítségére legyenek a legszélsőségesebb helyzetekben is. A vizsgálat elindításához azonban konkrét bejelentésékre lenne szükség. Olyan szemtanúk jelentkezését várom mielőbb, akik hajlandók tanúskodni az ügyben. Egyszersmind megígérhetem, biztosak lehetnek abban, hogy senki nem fogja a szőnyeg alá söpörni az ügyet, főként ha bebizonyosodik a komoly mulasztás, mert a rendőrök túlnyomó többségének személyes érdeke is, hogy becsületüket senki ne kérdőjelezhesse meg, főként néhány hanyag, nemtörődöm, alibista kollégájuk miatt“ – nyilatkozta a Paraméternek Both Péter.

A rendőrkapitány hozzátette, a vonatkozó bejelentéseket bármelyik járásbeli rendőrsön megtehetik a szemtanúk, de személyesen nála is jelentkezhetnek, hogy mielőbb intézkedhessen.

-para-