Törvényt sért vagy sem a kihelyezett székely zászló?

2013. március 1. - 17:01 | Régió

DUNASZERDAHELY – A pénteki zászlókitűzést megelőzően kérdeztük erről a Körzeti Hivatal illetékes munkatársát. Érdeklődtünk egyúttal arról a tájékoztató levélről is, amelyet az önkormányzatoknak és hivataloknak küldtek ki.

„Február 28-án a Körzeti Hivatal általános közigazgatási főosztálya levélben tájékoztatta a hatáskörébe tartozó települések önkormányzatait az állami szimbólumok és a helyi önkormányzatok szimbólumainak használatáról az ide vonatkozó törvény, illetve a belügyminisztérium honlapján is megtalálható ajánlások és útmutatás alapján” – közölte kérdésünkre Silvia Marková, az említett főosztály helyettes vezetője.

Kifejtette azt is, hogy a kiküldött levél az állami és helyi önkormányzati szimbólumokon kívül konkrét lobogó kihelyezésével nem foglalkozik. „A 63/1993-as számú törvény nem foglalkozik a külföldi szimbólumok használatával a hivatalos épületeken. Ez a jogszabály a Szlovák Köztársaság állami szimbólumainak használatát szabályozza” – szögezte le.

Hozzátette, az ide vonatkozó törvény szerint az idegen állam lobogójának hivatalos épületeken történő kihelyezésének módját a 8-as § 7. bekezdése tartalmazza. „Ennek értelmében a szlovák állami lobogó kifüggesztése kötelező minden jelentős esemény alkalmával, amely a Szlovák Köztársaságot érinti, vagy ha jelentős eseményről van szó helyi vonatkozásban; ilyen esetben használatos az állami lobogó mellett más állam lobogója akkor, ha a községben tartózkodik az adott állam hivatalos küldöttsége. Ebben az esetben az állami lobogó a méltóságteljesebb helyre helyezendő, homloknézetből balra” – fejtette ki.

Elmondta azt is, hogy a Körzeti Hivatal hatáskörébe az említett törvény és az azzal összefüggő előírások betartásának ellenőrzése tartozik, és ennek hiányosságairól kötelesek figyelmeztetni az érintett önkormányzatokat. Silvia Marková megjegyezte: a székely zászló elhelyezése ügyében a Dunaszerdahelyi Városi Hivatal épületén nem foglal állást, mivel a Körzeti Hivatal hatáskörébe az idevonatkozó törvény értelmében az állami szimbólumok kihelyezésének ellenőrzése tartozik.

A székely zászló Városházára való kitűzését követően már sajnos nem értük el, így egyelőre nem világos, hogy annak módja sérti-e az ide vonatkozó jogszabályokat, vagy sem. Hájos Zoltán polgármester korábban úgy nyilatkozott, hogy mivel nem önkényuralmi, sem egyéb sértő jelképről nincs szó, így annak kihelyezése nem törvénysértő. Hasonlóképp vélekedett a pénteki zászlókitűzést követően Berényi Józseg MKP-elnök is. Hétfőn kikérjük az ennek elbírálásában illetékes hivatal véleményét a lezajlott cselekményről.

-para-