Tovább romolhat a cseklészi Esterházy-kastély állapota

2013. március 5. - 14:08 | Régió

A 18. századi építésű kastélyt egy magántársaság vette meg. Golfpályát már építettek mellette, másra nincs pénz.

Akik a cseklészi (Bernolákovo - Szenci járás) golfközpontban játsszák úri játékukat, bizonyára nem sokat törődnek a pálya központjában lévő épülettel, az egykori Eszterházy kastéllyal, amely teljesen torz, lerobbant állapotban áll a parkban.

"A valamikori csodálatos épület már régóta nincs a község tulajdonában, azt egy magántársaság vásárolta meg," mondta Stanislav Bečica, Cseklész polgármester-helyettese.

A területet ugyan elkeríttették a társaság illetékesei, módfelett sokat foglalkoztak és teszik azt ma is a golfközpont kialakításával, de a kastéllyal végképp nem törődnek.

Golfversenyeknek is otthont ad a cseklészi pálya (Fotó: TASR)

Hotel lenne belőle, de nincs rá pénz

Megkerestük a magántársaság egyik vezetőjét, Jaroslav Kachlíkot is, aki elmondta: a kastéllyal jelenleg nem tesznek semmit, mert nehéz anyagi helyzetben vannak, és a bankok manapság igencsak szigorították a hitelnyújtás feltételeit.

Arra a kérdésünkre, hogy mikor és milyen lépések várhatók részükről a barokk csoda istápolása érdekében, Kachlík annyit jegyzett meg, hogy szálloda és vendéglő lesz a kastélyból az átalakítást követően. Hogy mikor, azt nem tudta megmondani. Amúgy félvállról mindössze annyit jegyzett meg: itt egy golfközpont lesz, 12 millió koronát már befektettek a kastély átalakításába, most több pénzük erre nincs!

A kastélyt 1714-1722 között építtette Esterházy József.

(su-)