Hová tűntek az osztrák kátyúk?

2013. március 8. - 10:57 | Régió

...betömték őket. Bár szintén az EU-hoz és a schengeni övezethez tartozunk, Szlovákia és Ausztria között kátyú-ügyben is jelentős különbségek vannak.

Pozsony felől az osztrák határt átlépve eltűnnek a kátyús utak, a gyenge minőségű úttestet hibátlan aszfalt váltja fel. A SME napilap riporterei kátyúlesre indultak nyugati szomszédainkhoz, de hosszas autókázás után egyet sem találtak. Végül egy fotóval kellett megelégedniük, melyet a bécsi önkormányzat tett közzé a hivatalos weboldalán.

24 órán belül betömik

A bécsi önkormányzat statisztikái elárulják: decemberben 8900 kátyút észleltek és foltoztak be az ottani utakon, januárban ez a szám már 19 400 volt. A SME újságírói szerint egy bécsi autókázás során valóban látni az úttesten sötét, betömött foltokat, de a járművek kerekei alatt ezt nem érezzük úgy, ahogyan Szlovákiában megszoktuk. A bécsi autósok egy telefonszámon jelenthetik a friss kátyúkat, és bár a 24 órás javítási határidőt nem minden esetben tudja betartani a főváros, de a kátyúkat pár napon belül garantáltan betömik.

"A közlekedés-biztonság érdekében igyekszünk 24 órán belül minden jelentett és felderített kátyút betömni" - nyilatkozta Matthias Holzmüller, a bécsi városháza munkatársa.

Az osztrák fővárosban januártól márciusig 40 hivatalnok, és 35 terepmunkás foglalkozik csak az utak állapotával. A kátyúkat egy hideg aszfaltkeverékkel tömik be. "Az úttest sérült részét kitisztítjuk, majd betömjük a hideg keverékkel. Ez pár percen belül megkeményedik, és már járható is" - nyilatkozta a 46 éves Demir Necmi, aki már 14 éve kátyúzik, tavaly 857 lyukat tömött be saját kezűleg.

Nagyobb méretű kátyúk esetében, vagy frekventáltabb utakon már forró aszfaltot használnak, amelyet izolált konténerekben szállítanak a helyszínre.

Kátyúzás Pozsonyban (Fotó: SITA)

Nálunk más a helyzet

Az osztrák fővárossal ellentétben a pozsonyi utaknak sok különböző fenntartója van - az autópályakezelő, a fővárosi önkormányzat, és a 17 városrész önkormányzata. A fővárosi magisztrátus 375 kilométernyi útra 10 terepmunkással rendelkezik. Idén a javításokra 3 millió eurót költenek, ami körülbelül 7500 eurót jelent egy kilométerre. Bécsben ez az összeg valamivel magasabb, 9 ezer euró körüli.

"Munkásaink folyamatosan dolgoznak, idén már majdnem 1000 kátyút tömtek be" - közölte Stano Ščepán szóvivő. Az utakon azonban további kátyúk ezrei maradnak, úgy a fővárosban, mint Szlovákia egész területén.

(sme.sk)

Címkék: kátyú