Krasznahorka: egy év telt el...

2013. március 10. - 17:43 | Régió

Egy éve, március 10-én égett le Krasznahorka vára... Az elmúlt napokban mindenki emlékezett – a maga módján...

A sort a Szlovák Nemzeti Múzeum által szervezett szlovák nyelvű rozsnyói előadás nyitotta, melyre még március 9-én került sor – bár a Szlovák Nemzeti Múzeum gróf Andrássy Dénes halálának 100. évfordulójára és a Franciska Múzeum megalapításának 110. évfordulójára emlékezett meg.

A Szlovák Nemzeti Múzeum részéről a Betléri-Krasznahorkai Múzeum igazgatónője, Lázár Éva vett részt a rozsnyói megemlékezésen. Rastislav Púdelka vezérigazgató nem jelent meg egyik eseményen sem, sem senki más sem a SzNM csúcsvezetéséből. A múzeum honlapja sem emlegeti az évfordulót.
A krasznahorkaiak többen is felrótták az információk gyér, szinte semmilyen áramlását - alig lehet hivatalos információhoz jutni a várral, a várfelújítással kapcsolatban, s fényképeket is csak a SzNM megbízottja készíthet.

A következő rendezvénysorozat már Krasznahorkaváralján szerveződött és Andrássy Dénes és a vár állt a középpontban. Ezt a Csemadok Krasznahorkaváraljai Alapszervezete rendezte – előbb a mauzóleumban celebrált szentmisét Mons. Vladimír Filo, a Rozsnyói Római Katolikus Egyházmegye püspöke és nt. Ľudovít Jurek adminisztrátor, majd a helyi kultúrházban tartott előadást Mgr. Lörinčíková Silvia, a Szlovák Nemzeti Múzeum Betléri Múzeumának munkatársa.

Marián Kotleba és a Mi Szlovákiánk Néppárt is meghirdette a maga megemlékezését a vár alatt. A március 10-ére, vasárnap délután 15:00 órára meghirdetett megemlékezésre a rendőri erők is felkészültek, hiszen az hagyományosan romaellenes tartalommal lett meghirdetve.

A téren azonban legfeljebb vagy 80, jórészt fiatal, fekete egyenruhás személy jelent meg – a környékbeliek nem tanúsítottak különösebb érdeklődést az összejövetel iránt.

Egy helybéli forrás szerint azért, mert „Kotleba is csak ígér, és nem történik semmi...”

Maga Marián Kotleba is inkább Robert Ficora, a kátyús utakra és megyei választásokra élezte ki beszédét, s csak jóval kisebb hangsúlyt fektetett a „paraziták” – a romák kérdésére. Egy gondolat erejéig megjelentek a megyei választások is. A szónoklat végén kimentette magát és társait – Kotleba szerint nem lett volna értelme felmenni a vár tövébe és ott emlékezve gyertyát gyújtani annak tiszteletére. Kimentette magát azzal kapcsolatban is, hogy miért nem várja meg a 18:00 órai, a falu által meghirdetett gyertyagyújtást – előttük még hosszú út áll hazáig...

A gyülekezet vagy 60 perc után minden különösebb atrocitás nélkül feloszlott.

A krasznahorkaiakat a falu vezetése hangosbeszélőn szólította fel, hogy 18:00 órakor gyújtsanak gyertyát a vártűzre emlékezve. Ekkor megszólal majd a falu templomának harangja is.

- para -

Az egy évvel ezelőtti videofelvétel...