Nyitva tartás: Hogyan szűrhető ki megalapozatlan panasz?

2013. március 12. - 09:56 | Régió

DUNASZERDAHELY – Többek között ez a kérdés merül fel a lakosok, a vendéglátóhelyeket üzemeltető vállalkozók, és a város között a nyitvatartási időről szóló városi rendelet folytatódó vitájában.

A legutóbbi, február 26-án megtartott testületi ülésen Pápay Zoltán, a Városháza pénzügyi és vagyonnyilvántartási főosztályának vezetője terjesztette a képviselők elé a nyitva tartást szabályozó általánosan kötelező érvényű rendelet módosítását, amire azért volt szükség, mivel az ügyészség kifogásolta a hatályban lévő rendelet ama passzusát, hogy nem lehet a városban egyénileg, szórakozóhelyekre lebontva meghatározni a nyitvatartási időt, csakis zónánként, vagy az egész városra nézve.

Az ülésen akkor megjelent több helybéli vendéglátó-ipari egység, az Észak II-es lakótelepen lévő Soul Hunter klub, a Szabó Gyula utcában található La Melodia, illetve a Galántai úton lévő Prestige Bar üzemeltetője is, akinek tavalyi panasza nyomán indított eljárást az ügyészség.

A képviselők közül Bindics Zsolt (Híd) és Karaffa Attila (MKP) is azt javasolta, hogy mivel többen közülük nem voltak tudatában a vállalkozói észrevételeknek, napolják el a rendelet megtárgyalását a következő ülésig. A rendeletet ennek értelmében legközelebb az április 23-i plénumon tárgyalhatják.

Április 3-án újabb lakossági fórum lehet

Felkerestük Soňa Reťkovskát, a Prestige Bar üzemeltetőjét, mégpedig a célból, hogy megtudjuk, milyen konkrét javaslatokkal kívánnak élni a következő plénumig. Elárulta, hogy április 3-án lakossági-vállalkozói egyeztető fórumot kívánnak tartani a Városházán, amelyre a polgármestert és a városi képviselőket is meghívják, hogy mindenki értesülhessen, mik is a legfőbb problémák a beterjesztett rendelettel, illetve addigra konkrét javaslatokkal is készülnek annak módosítására.

Kifejtette, hogy esetükben a jelenleg hatályban lévő, hétvégi, hajnali három órás nyitva tartást a rendelet éjfélre csökkentené, amit elfogadhatatlannak tart. Azzal érvelt, hogy a vállalkozása a használatbavételi végzés szerint polifunkciós, kereskedelmi övezetben van, és annak működését rendkívüli módon korlátozza az új javaslat.

A vendéglátóhely ellen a mögötte található Csaplár Benedek, illetve Gyepű utcákból korábban tettek néhányan panaszt a zaj, illetve a távozók rendetlen viselkedése miatt. Reťkovská szerint ugyanakkor mindez megalapozatlan, ugyanis többször is járt a helyszínen a rendőrség, illetve végeztek zajszintmérést az épület közvetlen közelében, és mindegyik esetben cáfolták a panaszban foglaltakat.

A Prestige és a La Melodia esetében is felmerül, hogy egyetlen vagy néhány lakos panasza áll szemben a többiekével. A La Melodia képviselője a plénumon megjegyezte, hogy az egységük közvetlen közelében lakók nem panaszkodtak, sőt, még egy támogató nyilatkozatot is aláírtak. Hasonlóképp a Prestige esetében is a panasztevők háza mintegy 100 méterre található a bár bejáratától.

A képviselő-testület hozhat döntést

Hájos Zoltán polgármestert arról kérdeztük, miként zárható ki, hogy az adott esetben irreleváns, megalapozatlan, egy a szabályokat dokumentumokkal is bizonyítható módon betartó vállalkozást akadályozó panaszok döntsenek. „Mindenkinek megvan a saját igaza, a képviselő-testület éppen az a szerv, amely több szempontot figyelembe véve döntést hozhat az ilyen ügyekben” – közölte.

Elmondta, hogy az említett vendéglátóhelyek képviselői korábban is konkrét észrevételekkel éltek, amelyek némelyikét belefoglalták a javaslat szövegezésébe, a testületi ülés előtt pedig a városit tanács egyöntetűen támogatta a rendelet módosítását. „Azért volt korábban is lakossági fórum, hogy meghallgassam a véleményüket, majd később a közzétett javaslat kapcsán is érkeztek észrevételek, amelyek mindegyikét megtárgyalták az illetékes bizottságok és a városi tanács” – fejtette ki. „Nem engem kell meggyőzniük, mivel nekem nincs szavazati jogom” – fűzte hozzá. Elárulta azt is, hogy mindössze néhány olyan vendéglátóhely van a városban, amely esetben vitás helyzet alakult ki. Mint mondta, a Soul Hunterben nemrégiben a városi rendőrök italozó fiatalkorúakat lepleztek le, és a La Melodia ellen is hangoskodásról vettek fel jegyzőkönyvet.

Hájos Zoltán elmondta, egyelőre nem tud arról, hogy előrelépés történt volna a kérdésben, ugyanakkor az április 23-i plénumig még csaknem hat hét hátra van.

A beterjesztett rendelet öt zónára osztaná a várost. Ezek közül az első négy többnyire bizonyos utcákat foglal magába, és azokhoz rendel nyitvatartási kereteket hétközi és hétvégi napokra. Különös azonban, hogy a rendelet szövegében az I. zónára vonatkozóan konkrét vendéglátó-ipari egységet, a Villa Rosa éttermet határozza meg végpontként a Jesenský utcán, ahogyan az is, hogy az ugyanebbe a zónába sorolt, lakóházakkal övezett Vámbéry téren a nyitva tartás a hétvégi napokon hajnali háromig engedélyezett, míg a Galántai úton lévő kereskedelmi övezetben éjfélig. Persze kérdéses, hogy mindez így marad-e. Április 23-án kiderül.

-para-