Emlékoszlopot állított a Híd Vágsellyén

2013. március 18. - 13:53 | Régió

A Híd Vágsellyei Járási Szervezete és helyi klubja, valamint a proREGIA Polgári Társulás 2013. március 17-én emlékoszlopot avatott az 1848-49-es magyar forradalom és szabadságharc 165. évfordulója alkalmából – tájékoztat a párt sajtóosztálya.

Az emlékoszlop felállítását a Híd vágsellyei szervezetei kezdeményezték. Ondrušek Ferenc, a Híd Vágsellyei járási elnöke fontos tartotta, hogy a városnak is legyen egy saját emlékműve, amely a szabadságharc hőseinek állít emléket.

Az emlékoszlop-avatás pozitív visszhangot keltett a helyi magyar közösség körében. Az ünnepélyes átadáson több mint 250-en vettek részt, köztük szlovák nemzetiségűek is. Az avatáson tiszteletét tette Bugár Béla, a Híd elnöke is, aki ünnepi köszöntőjében Kossuth Lajos szavait idézte: „Egység, egyetértés, testvériség, magyar szláv és román között, ez az én legforróbb vágyam, legőszintébb tanácsom”. A pártelnök kiemelte, hogy a közös cél a szlovákiai magyarság megmaradása és fejlődése, de ezt a célt más-más úton lehet elérni. A Híd az együttműködés útját választotta.

A vasárnapi emlékoszlop-avatás hagyományteremtő lesz a jövőre nézve. A vágsellyei magyar közösség ezután minden évben itt fog megemlékezni a magyar szabadságharc évfordulójáról.

-para-