Közmunka: Nem adnak életjelet magukról az elítéltek...

2013. március 26. - 16:18 | Régió

Közmunkával dolgozzák le büntetéseküket, de nem veszik fel a telefont... Minden elmulasztott 2 óra 1 nap dutyit ér.

Trencsén város önkormányzata újabban elítélteket is foglalkoztat, akik elzárás, vagy pénzbüntetés helyett a közmunkát választották. Az ilyen személyeknek fejenként 20 órát kell ledolgozniuk egy héten. Általában az utcát tisztítják, télen pedig a hó eltakarításában is részt vesznek.

A város azonban nem elégedett, mivel sok esetben az elítéltek nem jelennek meg. "Jelenleg az a heylzet, hogy egy elítélt már ledolgozta büntetését. Négyen maradtak, egyikük egy balesetben megsérült, három személyt viszont nem tudunk elérni, mert nem veszik fel a telefont, és nem tartózkodnak lakhelyükön" - informálta a SITA hírügynökséget Erika Ságová önkormányzati szóvivő.

2 óra = 1 nap

A város minden hónapban jelzi a bíróságok felé, hogy mennyit dolgoztak az elítéltek, és azt is, mennyit hiányzotak. "Fontos, hogy a munkaadó azonnal értesítse a járási bíróságot ha egy elítélt nem jelenik meg, vagy nem megfelelően végzi munkáját. Ha megkapjuk az értesítést, akkor egy bírói végzés által el tudjuk érni, hogy a rendőrség megkeresse a munkakerülő elítéltet" - nyilatkozta az üggyel kapcsolatban Roman Tarabus, a Trencséni Járásbíróság szóvivője.

Ha egy elítélt nem teljesíti kötelességeit, a bíróság közmunka helyett börtönbüntetésre ítélheti. Ebben az esetben két hiányzó munkaóra egy napi elzárást jelent.

(sita/parameter)