Képtelen haladni a bíróság a Karol Mello által megrendelt dunahidasi kettős gyilkosság ügyében

2013. április 3. - 12:42 | Régió

2004-ben egy nőt és egy gyermeket lőttek agyon Dunahidason (Most pri Bratislave), a bíróságon egy tapodtat sem haladt előre az ügy szerdán.

A Pozsonyi I. Járásbíróság szenátusa a tárgyalás elnapolására kényszerült mindjárt az elején. Jozef B., az egyik vádlott felmondott jogi képviselőjének. Új védő kijelölésére tíz napja van, ezért az ügyet elnapolták júniusra.

A hosszabb halasztást a bíróság azzal indokolta, hogy az erről szóló dokumentumot postázni tudják Karol Mellonak, aki szintén vádlott az ügyben, de mint ismert, Szlovákián kívül, valószínűleg Belizében tartózkodik.

Egy másik vádlott, Branislav Adamčo kérvényezte a bíróságnál, hogy adják át neki az ügyirat fénymásolatát a tárgyalások 2011-es kezdete óta. Adamčo tavaly februárban azzal gyanúsította meg a börtönőröket, hogy illetéktelenül átkutatták a lezárt szekrényét az illavai börtönben. Azt állította, hogy szétvágták a szekrényen lévő lakatot, majd átkutatták az ott található, az ügy szempontjából fontos, és a tárgyalásra való felkészülést tartalmazó iratokat.

Tavaly áprilisban a zempléni alvilág állítólagos vezéreként ismert Branislav Adamčo, annak két társa, valamint a szökésben lévő Karol Mello ellen vallott a bíróságon a dunahidasi kettős gyilkosság ügyének koronatanúja, Peter T.

Az ügyészség szerint Branislav Adamčo bandája lőtte agyon Henrieta B.-t és 10 éves kisfiát 2004-ben Dunahidason. Eredetileg a volt rendőrt, Juraj G.-t akarták eltenni láb alól. A nő és a kisfiú Juraj G. Volkswagen Passatjával utazott, vélhetően követték őket a banda tagjai. Információik szerint Branislav Adamčo a hátsó ülésről nyitott tüzet a Volkswagenre. Majd kiszállt, és miután látta, hogy Juraj G. nem tartózkodik a járműben, a súlyosan sérült kisfiút agyonlőtte.

Adamčot a Legfelsőbb Bíróság életfogytiglani börtönbüntetéssel sújtotta 2010 szeptemberében más bűntettekkel kapcsolatban, amelyeket szintén az ő bandájának tagjai követtek el. Nikola Pajdič akkor 23 év, míg Jozef Balogh 22 év börtönt kapott. A banda a bíróság szerint 2003 és 2006 között követett el különböző bűncselekményeket, ezek között van szervezett bűnözői csoport megalakítása, és az abban való részvétel, gyilkosság, gázolaj illegális behozatala Ukrajnából, erotikus szalonok felgyújtása, erőszak, robbanóanyag elhelyezése, valamint illegális fegyverkezés. Ezt megelőzően Adamčot már 15 évre ítélték Marián Karcel meggyilkolásáért, aki a besztercebányai boss, Mikuláš Černák ügyében tanúskodott.

SITA/para