Nagymegyeri és somorjai diákok arattak az egészségügyi versenyen

2013. április 10. - 17:27 | Régió

DUNASZERDAHELY – Hét járásbeli alapiskola összesen 11 csapattal vett részt a vöröskereszt járási szervezetének hagyományos versenyén.

Szerdán délelőtt a dunaszerdahelyi Max bevásárlóközpontban tartották a fiatal életmentők versenyét, két kategóriában. Az I. kategóriában versenyeztek az alapiskolák 3-5. osztályos lurkói, míg a II. kategóriában az idősebb diákok.

Ezúttal is négy csomópontot kellett két-két elméleti, illetve gyakorlati feladatot teljesíteniük. Előbbiek közé tartoznak a Nemzetközi Vöröskeresztről, illetve annak szlovákiai szervezetéről megszerzett ismereteik bizonyítása szóban, majd egészségügyi téren is „húznak” egy-egy témát, amelyből „felelnek”. Minden diák a saját anyanyelvén közölheti ismereteit.

A verseny izgalmasabb és egyúttal látványosabb momentumai viszont ezután következnek. A gyerekeknek először négy különböző sérülést kell ellátniuk helyesen – szóban kommentálva a történteket. Évről évre változnak a kiválasztott balesetek – ezúttal egy alkohol befolyása alatt eszméletét vesztő személyt, égési sérülést, súlyos vérzéssel járó sérülést, valamint egy nyílt lábtörést és felszíni feji sérülést szenvedő gyalogost kellett ellátniuk. Természetesen nem élesben, hanem az egyik csapattagon imitálva. Az utolsó feladat hagyományosan a mesterséges lélegeztetés volt, amelyet egy próbababán végeztek el a diákok.

Két csapattal voltak jelen a versenyen a nagymegyeri Bartók Béla Alapiskola diákjai az I. kategóriában, B jelzésű csapatuk végzett az élen, A-csapatuk pedig a második helyen. A kicsik között a harmadik helyet a somorjai Bél Mátyás Alapiskola csapata kaparintotta meg.

A somorjaiak „uralták” a II. kategóriát, hiszen a helyi Korvin Mátyás Alapiskola két csapata az idősebbek mezőnyében a kategória első két helyét érte el. E kategóriában a bronzérmes a pozsonyeperjesi alapiskola csapata lett.

Az említetteken kívül részt vett a versenyen ismét az ekecsi Egyesített Alapiskola, a nagyszarvai alapiskola, valamint a dunaszerdahelyi Smetana ligeti alapiskola is egy-egy csapattal.

A verseny elnöke MIsányik Tibor, igazgatója Nagy Dagmar volt. A diákokat Jana Major főbíró bírálta el.

-para-