VÁGSELLYE: Győztek a szülők, nem költöztetik át a magyar alapiskolát!

2013. április 16. - 18:58 | Régió

Győztek a szülők, Vágsellyén mégsem költöztetik át a város szélére a magyar alapiskolát.

Vágsellye önkormányzatának képviselő-testülete csütörtökön tárgyalta volna a város két alapiskolájának átköltöztetését. A tervek szerint megszüntették volna a Bernolák utcai szlovák tannyelvű iskolát, a Pázmány Péter Magyar Tannyelvű Alapiskola pedig a felszabadult intzémény épületébe költözött volna. Martin Alföldi polgármester azonban kedden jelezte: az önkormányzat visszavonja a szlovák iskola megszüntetésére, és a magyar alapiskola átköltöztetésére irányuló javaslatot.

A polgármester a döntés kapcsán úgy nyilatkozott, hogy az iskolahálózat optimalizációja nagy vitát gerjesztett a városban. "A lezajlott párbeszéd rámutatott, hogy más megoldásokat is át kell gondolnunk. A vitába nem túl szerencsésen beszállt egy petíció is, ami sajnos nem konstruktív hangnemben volt megfogalmazva, és csak olajat öntött a tűzre" - írja állásfoglalásában Martin Alföldi polgármester.

Az önkormányzat visszavont javaslata ellen korábban két petíciót indítottak. Az egyik a magyar alapiskola és óvoda átköltöztetése ellen íródott, ezt mintegy 4000 személy írta alá. A szülők és az oktatási intézmény azzal érvelt, hogy a költöztetés létszámcsökkenést vonna maga után. A másik petíció a Bernolák utcai szlovák alapiskolát érintette, aláírói szerint a szlovák tannyelvű alapiskolába túl kevés a diák, ezért össze kell vonni a Hollý szlovák alapiskolával, épületébe pedig át kell költöztetni a magyar iskolát - ez egyébként egyezett az önkormányzat terveivel is.

Április 9-én a Híd politikusai, Bugár Béla, Bastrnák Tibor és Ondrušek Ferenc is próbálták meggyőzni Martin Alföldi polgármestert, hogy szükségtelen és igazságtalan lenne átköltöztetni a magyar iskolát.

Az iskolahálózat optimalizálásáról szóló új javaslatot a következő hetekben kapják meg Vágsellye önkormányzatának képviselői, a pontos időpontot a polgármester hamarosan pontosítja.

(sita/parameter)