Komáromi járás: Termőföldek a belvíz fogságában

2013. április 18. - 11:46 | Régió

Késik a vetés, elakadnak a traktorok: 7000 hektárt sújtott a belvíz, ebből 5-600 még mindig víz alatt van.

A Komáromi járásban még mindig jelentős területű termőföld van a víz alatt. A mezőgazdászok az 500-600 hektárnyi területen még nem tudták elvetni az árpát, több helyen víz alatt van a repce és a búza is. Az, hogy a kedvezőtlen időjárás és a belvíz pontosan mekkora károkat okoz, csak a szezon végén fog kiderülni.

Egyre kevesebb terület van víz alatt, viszont a belvíz eltűnése nagyon lassú folyamat. A Komáromi járásban körülbelül 7000 hektárnyi termőföld volt víz alatt. A legnagyobb károkat Lakszakállason, Gútán, Keszegfalván, Csallóközaranyoson, és Naszvad környékén okozta a belvíz. Sok helyen, 500-600 hektáron még mindig áll a víz, főként Gúta és Keszegfalva környékén, ahol még egész parcellák vannak víz alatt" - nyilatkozta a SITA hírügynökségnek Szlovák Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Kamara regionális vezetője, Kováč Milan.

A szakemberek megkezdik a kukorica és a napraforgó vetését, sok helyen a kialakult kisebb "tavakat" kerülgetve kell elvégezni a munkát, amit az is nehezít, hogy a traktorok több helyen elakadtak a nedves föld miatt. "A termőföld olyan helyeken is mocsaras, ahol nem is gondolnánk" - mondta a szakember.

Csak az időjárástól függ, hogy mikor szárad ki a föld, a jelenlegi meleg idő a hegyekben hóolvadást eredményez. "Ez azt is jelentheti, hogy megemelkedik a Vág vízszintje, aztán a Duna vízszintje, ez pedig könnyen felhozhatja a talajvizet, amitől egyáltalán nem lesz jobb a helyzet" - tette hozzá Kováč.

(sita/parameter)