BILLA: Fizetős parkoló már van, magyar felirat még kevés

2013. április 19. - 18:12 | Régió

DUNASZERDAHELY – Nemrég szerelték fel a sorompókat a Billa áruház parkolójába, bizonyos feltételek mellett marad csak ingyenes a parkolás. Építettek ingyenes parkolókat a kórház mögé, a magyar feliratok kapcsán vállalt kötelezettségük viszont még csak részben teljesült.

Eddig egy kisebb tábla tájékoztatott arról, hogy a Billa körüli parkolás fizetőssé válik. 5 euró feletti vásárlás esetén egy órára ingyenes marad, minden egyéb esetben óránként 1 eurót kell fizetni.

A parkolót és az áruházat is a pozsonyi Badeco Kft. építette, az építkezési engedélyt is ők kapták, az áruházat a Billa, míg a parkolót egy Vinci Park nevű pozsonyi társaság üzemelteti. Erről, illetve a parkolással kapcsolatos feltételekről tájékoztat a sorompóknál kihelyezett tábla is, szlovák és magyar nyelven.

Több olvasónktól kaptunk értesítést a parkolással kapcsolatos problémáikról, illetve hogy nem világos számukra, mit is kell tenniük. A helyszínen Mgr. Rózsa Szilvia üzletvezető-helyettes kérdésünkre elmondta, hogy valóban akadtak félreértések, de igyekeztek azokat barátságosan kezelni. Kifejtette, hogy a héten helyeztek ki egy nagyobb táblát az áruház falára, amelyen szintén szlovákul és magyarul tájékoztatnak a parkolás feltételeiről. Elmagyarázta, hogy az érkezéskor a sorompónál kapott parkolójegyet a pénztárnál kell bemutatni, amennyiben pedig a vásárló annak kiváltásától számított egy órán belül távozik, és 5 euró felett vásárolt, a cetli szkennelése után a sorompó felnyílik. Ha kevesebbért vásárolt, vagy később távozik, akkor a bevásárlókocsiknál lévő automatánál fizetheti ki a parkolási díjat, majd a visszakapott parkolójeggyel távozhat.

Elismerte, hogy nem a legelőnyösebb megoldás, de emlékeztetett, hogy a parkolót nem a Billa üzemelteti. Többen viszont már információink szerint a sorompónál visszafordultak, így üzleti szempontból valóban nem épp a legelőnyösebb megoldás a fizetős parkoló egy áruház tövében. Rózsa Szilvia pozitívumként viszont azzal érvelt, hogy az áruház kb. 30 embernek ad munkát.

Épült ingyenes parkoló, hátul…

Az építkezési engedély kiadásának egyik feltétele volt, hogy a Nagyabonyi úton a letérő sáv miatt megszüntetett parkolók helyett a Billa építsen legalább 15 ingyenes parkolót. A kórház mögött, a Tábor utca irányából közelíthetőek meg a kialakított parkolók, ahogy arról Horváth Zoltán kórházigazgató tájékoztatott bennünket. Itt összesen kb. 40-50 parkolóhely található, ebből 15-öt alakított ki a Billa, a maradékot a város.

Zalaba Zoltán, a városháza építésügyi főosztályának megbízott vezetője elmondta, hogy az ide vonatkozó jogszabály alapján 39 parkolót kellett kialakítani egy ilyen méretű áruház mellé, követelményként emellett megszabták, hogy a megszűnők helyett további 15-öt építsenek. A Billa valóban 54-et alakított ki a saját területén, ám ezek mindegyike a már említett sorompók mögött található. „Vállalták, hogy inkább létrehoznak 15 parkolót máshol, a kórház mögött” – közölte. Mint mondta, ezzel valójában az engedély által megszabott követelmény teljesült.

Nem látja olyan pozitívan a helyzetet viszont Ravasz Marián, a képviselő-testület Híd-frakciójának vezetője, az építésügyi szakbizottság tagja. Mint mondta, a Billa által létrehozott ingyenes parkolók csak a megszűnt helyeket pótolják. Tehát azt adták vissza, amit elvettek. „A Billa viszont elvette azt a területet, ahol a kórház számára egy nagyobb ingyenes parkolót lehetett volna építeni. Az eddig is túlterhelt Nagyabonyi úton pedig a közlekedés intenzitása tovább fokozódik” – jegyezte meg.

Hol a magyar felirat?

Az építkezési engedélyben feltételként szabták meg a magyar feliratok kihelyezését is az áruház területén, illetve azon belül. A parkolóban kihelyezett információs táblák valóban kétnyelvűek, ám az áruházban ez még nem teljesült maradéktalanul.

Zalaba Zoltán közölte, hogy a használatbavételi végzés után tartottak egy ellenőrzést, mivel nem történt meg a kétnyelvű feliratok kihelyezése, majd felszólították Badeco Kft.-t annak pótlására. Mint mondta, az áruházon belül is összesen 13 felirat magyar nyelvű kihelyezését kérték. Hozzátette, hogy a társaság ez ügyben találkozót kért a polgármestertől, amely e héten valósult meg, ennek eredményéről azonban nem tudott tájékoztatni. Megpróbáltuk elérni e célból Hájos Zoltánt is, ám egyelőre nem sikerült. Amint friss információval rendelkezünk ez ügyben, tájékoztatjuk olvasóinkat.

Ravasz Marián ennek kapcsán kifejtette, hogy minden szempontból támogatják a kétnyelvűfeliratok kihelyezését, hiszen „az üzletek és szolgáltatók vannak a lakosokért, és nem fordítva”. Hozzátette, hogy ebben ugyanakkor a városnak kellene példát mutatnia és elöl járnia, amit a városi weboldal hiányos magyar változata és az egynyelvű városi rendeletek nem támasztanak alá.

-para-