Nyitva tartás: Még mindig az ügyészség által kifogásolt rendelet van érvényben

DUNASZERDAHELY – A keddi képviselő-testület egyik fő kérdése az volt, vajon pont kerül-e végre a hónapok óta tartó nyitvatartási vita végére. Nem került.

A javaslat vitája során Ravash Marián (Híd) nehezményezte, hogy a városháza és az MKP-frakció részéről sem vett részt senki a vendéglátósok által szervezett április eleji találkozón. Hozzátette, hogy amint azt akkor is javasolta, egységesíteni kell a központi, a javaslatban I.-ként jelölt zónát, és kiegészíteni azt a Galántai és a Bősi úttal, valamint a Sport utcával. Közölte azt is, hogy mindenképpen a zónásításból kell kiindulni.

Az ülésen a város e téren legvitatottabb területein lakók, illetve vendéglátóhelyet üzemeltetők is megjelentek. A Galántai úton lévő Prestige bár mögötti Csaplár Benedek utca egyik lakója nem értett egyet Ravasz javaslatával. A képviselő erre úgy reagált, hogy az üzemeltetővel való megegyezés alapján a vendéglátóhely vendégei nem használhatnák az amögötti utcát, hanem a Galántai útról közelíthetnék csak meg a parkolót. A helyet működtető Soňa Reťkovská is szót kapott, aki megismételte, hogy dokumentumokkal rendelkeznek arról, hogy szórakozóhelyük teljesít minden feltételt, és nem zavarja a mögöttük lakókat, amit megalapoz többek között az is, hogy a szórakozóhelyhez legközelebb lakók egyszer sem panaszkodtak, csak azok, akik legalább 100 méterre laknak tőle.

A másik problémás szórakozóhely a Szabó Gyulautcában lévő La Melodia, amelynek képviselője, Szabó Mihály, valamint a vendéglátóhely melletti lakóház két lakója is felsorolta érveit, illetve ellenérveit a benyújtott javaslatban szereplő nyitvatartási időpontok kapcsán. Az ülésen részt vett több, az Észak II-es lakótelep határán lévő szórakozóhely képviselője is.

Sándor Denisa, a vendéglátósok közelmúltban alakult szövetsége nevében megismételte, amit múlt szombati, Városháza előtti demonstrációjukkor is elmondott, hogy ha a beterjesztett javaslatot változtatás nélkül elfogadják, akkor sztrájkra lépnek, és a hétvégéken egy-egy órán keresztül nem szolgálják ki vendégeiket, ellenben elmagyarázzák neki, hogy miért is cselekednek így.

Hájos Zoltán is reagált a felvetésekre. Kijelentette, bizonyára a vállalkozók nem tehetnek arról, hogy vendégeik esetleg rendbontó módon viselkednek, miután illuminált állapotban távoznak, de azt sem lehet elvárni, hogy a rendőrök is álljanak ott minden vendéglátóhelynél, és kísérjék haza a vendégeket. Elmondta, a javaslatot kompromisszumnak érzi.

Miután mindenki elmondta véleményét, a képviselők elsőként Ravasz Marián módosító javaslatáról szavaztak, ám az addigra 17-re fogyatkozott testületből mindössze 6-an támogatták. A teljes javaslatot pedig mindössze kilencen, és mivel általános érvényű rendeletről van szó, a jelenlévők egyszerű többsége nem elegendő a jóváhagyásához.

-para-