445 ezer eurót már most elkölthetnek a tartalékalapból

2013. április 25. - 07:15 | Régió

DUNASZERDAHELY – Az első idei költségvetési módosítás alkalmával jelentős változtatásokra került sor.

A költségvetés bevételi és kiadási oldalának számos pontja jelentősen megváltozott. Előbbiek között például jelentősen módosultak az állami decentralizációs támogatások. Pápay Zoltán pénzügyi osztályvezető elmondta, hogy szinte minden területen 5-10%-os csökkenéssel lehet számolni. A költségvetés már számol a város Southermben lakáskezelő cégben lévő tulajdonrészének eladásával, holott a szerződést egyelőre még nem írták alá. A bevételi rész területén egyúttal jelentősen le kellett csökkenteni a városi tartalékalapot, hogy a kiadási oldalon történt módosításokat fedezni tudják. Összesen 445 ezer euróval csökkent a kb. félmilliós tartalékalap.

A kiadási területen elsősorban az oktatásügy területén történtek módosítások, részben a nem pedagógiai alkalmazottak állami fizetésemelése, részben a városi és a magán szabadidőközpont finanszírozásának módosításával. További jelentős változás, hogy a városi „szupercég”, a Municipal Real Estate hatáskörei tovább bővülnek például az utak és zöldövezetek karbantartásával, így például amit a Flóra Nova magáncég nem használ fel az idei évre jóváhagyott költségvetésből, azt átcsoportosítják a Municipalhoz. További komolyabb kiadást jelent a sikabonyi közösségi ház (110 ezer) tervezett átalakítása és a roma közösségi központ (30,8 ezer) kialakítása. Körülbelül 60-60 ezer euróval kellett megnövelni a téli hóeltakarításra és az utak, járdák rendbe hozására fordítandó összegeket is.

Bindics Zsolt (Híd) javaslatot tett arra, hogy a képviselők a szabadidőközpontok finanszírozásának kompromisszumos verzióját fogadják el, ami azt jelenti, hogy idén a város kb. 52 ezer euróval járulhat hozzá a magán szabadidőközpont folyó kiadásaihoz, és kb. 64 ezer eurót fordíthat a városira. A kompromisszumos javaslattal egyetértett A. Szabó László, az MKP-frakcióvezetője is.

Ravasz Marián (Híd) képviselő javaslatot tett arra, hogy a tartalékalap merítését csökkentsék 58 520 euróval. Felsorolt néhány tételt, hogy azt miként tehetnék meg. Ezek között említette a városháza költségvetésének 20 ezer euróval történő csökkentését, ami további 6520 eurós megtakarítást eszközölne a járulékok terén. További példaként hozta fel a Dunaszerdahelyi Hírnökre fordított költségvetési kiadások meghúzását a jelenlegi 36 ezer euróról annak felére. Mint mondta, a szlovák fordításra és a grafikai szerkesztésre szánt összegek terén lát erre lehetőséget. Közölte továbbá, hogy a DH esetében nem volna feltétlenül szükséges a színes nyomtatás, és az erre a célra a Perfects Kft.-nek nyújtott dotáció csökkentésével további 14 ezer euró spórolható meg.

Hájos Zoltán polgármester a felvetésekre úgy reagált, hogy a költségvetési módosításoknak megvan a törvényi menete, és arra nincs lehetőség a képviselő-testület asztalánál. Javasolta is a képviselőknek, hogy azt ne hagyják jóvá, mivel jogszabályt sértenek vele. Ravasz Marián értetlenségének adott hangot, mondván, hogy a képviselők akkor vajon minek ülnek ott.

Ravasz javaslatát végül a 22 jelenlévő képviselőből csak 11-en támogatták, ami nem elegendő a jóváhagyáshoz. Ellenben a költségvetés beterjesztett módosítását 12-en támogatták, tehát az átment.

-para-