Komárom: Több száz diák takarította a várost

2013. április 25. - 16:39 | Régió

A gimisek a kórház területén takarítottak, majd diákok százai gyűjtötték a szemetet az egész város területén - tájékoztatta a Paramétert Králik Róbert, a városi hivatal szóvivője.

Április 22-én a Föld Napján a Selye János MT Gimnázium és a Marianum MT Egyházi Gimnázium diákjai a komáromi kórház területén végeztek közhasznú munkát (levélgereblyézés, bozótirtás stb.). A közmunkavégzéshez szükséges eszközöket a városi hivatal biztosította számukra.

Hasonlóképpen a város biztosította a kerti szerszámokat a Komáromi Szakközépiskola diákjai számára is, akik április 25-én faültetést végeztek az iskola területén. A többi alap- és középiskola bevonásával nagyszabású környezetevédelmi akció zajlott Komáromban a városi hivatal szervezésében, szintén április 25-én.

Több száz diák szedte a szemetet az iskolaudvarokban és más közterületeken, így például a kerékpárutak környékén, a Vág-parton és a Holt-Vág környékén. A megmozdulás célja a diákokban elmélyíteni a tisztább környezet iránti igényt és népszerűsíteni körükben a szabadban történő mozgás jótékony hatását a mai túlságosan is statikus életvitelük ellensúlyozásaként.

A várostól minden iskola 50 darab műanyag zsákot kapott a hulladékgyűjtésre, a megtelt zsákokat pedig a hivatal szintén saját költségén szállítatta el a gyűjtőhelyre. A tavalyi és tavalyelőtti évben a Szlovák Köztársaság Környezetvédelmi Minisztériuma kezdeményezésére lett meghirdetve a "Tisztítsuk meg Szlovákiát!" elnevezésű projekt, az idén viszont a minisztérium már nem fordult ilyen jellegű felhívással az iskolák irányába, ennek ellenére Komáromban - az előző évhez hasonlóan - a város összes iskoláját sikerült a város védnöksége alatt megnyerni az ügynek és szerény becslések szerint is legalább 1-2 tonnányi hulladékot összegyűjteni.

(para)